Forliset af Joola i Senegal: hukommelsens vanskelige indsats, Jeune Afrique


Forliset af Joola i Senegal: hukommelsens vanskelige indsats

Det er nu enogtyve år siden Léandre Coly fortæller sin historie, men der kommer altid et tidspunkt, hvor følelserne tager over. Flere gange må han stoppe op, synke, tørre øjnene, trække vejret, før han fortsætter, med roen fra en, der har lært at mestre det, der truer med at opsluge ham.

»Første gang, jeg talte om det, var den sværeste. Hver gang invaderer følelserne mig, men dens størrelse aftager gradvist. »At fortælle sin historie er både "terapi", betror han, og en "mission over for dem, der blev". Léandre Coly er en af ​​de 64 overlevende fra Joola-forliset. Skibet, som forbinder den sydlige region Casamance med Dakar, sank natten mellem den 26. og 27. september 2002, faisant officiellement 1 ofre.


resten efter denne annonce


Léandre Coly var 37 år gammel på tidspunktet for begivenhederne og var inde i bådens restaurant, da den, overlæsset, kæntrede under påvirkning af dønningen under en voldsom storm. Han skylder sin frelse til en koøje, hvorigennem han slap ud, da skibet var ved at synke. Han beskriver "apokalypsen" som stormen, der forårsagede forliset, brølede, passagerernes skrig.

Katastrofen dræbte 1 mennesker og efterlod næsten 863 forældreløse børn

Flere gange tænkte han på at dø. Først inde i båden. ”Da vandet begyndte at stige, sagde jeg til mig selv: 'Jeg går døden i møde.' Det kommer snigende, hvor du mindst venter det. »Fortabt midt i havet dengang, timer før endelig reddet af fiskere. "Da jeg ikke længere kunne holde ud, je lad mig synke. Hver gang sagde en styrke til mig: "Kæmp, ellers vil ingen vide, at du var i stand til at undslippe fælden..." Det var en monolog med mig selv. »

Léandre Coly - ici à Dakar, le 6 octobre 2023 -, est l’un des rares rescapés du naufrage du Joola, dont il a réussi à s’extraire avant qu’il ne sombre au large des côtes gambiennes, dans la nuit du 26 au 27 septembre 2002. © Sylvain Cherkaoui pour JA

Léandre Coly – her i Dakar den 6. oktober 2023 – er en af ​​de sjældne overlevende fra forliset af Joola, hvorfra han nåede at flygte, inden den sank ud for den gambiske kyst, natten til den 26. den 27. september, 2002. © Sylvain Cherkaoui for JA

Museum, mindesmærke og grave

Ligesom mange overlevende, optog soldaten sit vidnesbyrd, så det kunne udsendes i Ziguinchor-mindesmærket, som skulle åbne sine døre inden udgangen af ​​2023. Den 21.e mindehøjtideligheden af ​​skibsvraget, den 26. september, fandt sted inden for dets mure, under ledelse af den senegalesiske kulturminister, Aliou Sow. "Museet skal både være en påmindelse om, hvad der skete, et sted for at bevare minder og et rum for fordybelse," præciserer ministeren, der modtog Jeune Afrique få dage efter fødselsdagen. Fordi mange passagerer på Joola stadig hviler i dets vrag, strandet kl 20 meter dybt ud for den gambiske kyst.

Dette museum er ekstremt vigtigt for os og for ofrenes hukommelse

Ofrenes familier, hvoraf de fleste blev berøvet en begravelse, havde længe ventet på åbningen af ​​dette sted, bygget over for Casamance-floden, ikke langt fra det sted, hvorfra Joola forlod for sidste gang. "Vi er taknemmelige. Dette museum er ekstremt vigtigt for os og for mindet om den afdøde. Dette sted vil være et tempel, som vi kan betro vores følelser til,” forklarer Élie Diatta. Talsmanden for foreningen af ​​ofres familier mistede sin storebror i tragedien. Han insisterer på behovet for, at overlevende kan arbejde på museet og selv fortælle deres egen historie.


resten efter denne annonce


Katastrofen efterlod også næsten 1 forældreløse børn, herunder et partie blev anerkendt som nationens afdelinger. Efter tragedien blev hver familie kompenseret med 10 millioner CFA-francs (15 euro) af den senegalesiske stat. Intet mere. Den eneste kvindelige overlevende fra skibsvraget, Mariama Diouf, skulle ikke desto mindre modtage støtte på 245 millioner CFA-francs til at renovere sit hus, som minister Aliou Sow gerne vil lave "en udvidelse af mindesmærket". »Familierne bliver en del af museets bestyrelse. Der bliver ikke gjort noget uden dem,” forsikrer han.

Vi vil gerne have, at vores forældres knogler bliver skånet for havets dønninger og kan hvile i jorden

Ifølge Sokhna Fall, museumsadministratoren, vil sidstnævnte "fortælle historien om Casamance navigation, Joola, skibsvraget og de erfaringer, der kan læres af det". Men intet tyder på, at det nøjagtige forløb af skibbrud og de menneskelige fejl, der forårsagede det, vil blive afsløret. Ud over lyd- og videovidneudsagn skal der fremvises genstande, der er gravet op fra vraget, herunder visse elementer af selve båden. Nogle ofre opfordrer også til, at knoglerne blotlægges - et problem "stadig under undersøgelse", ifølge de senegalesiske myndigheder. "Vi vil gerne have, at vores forældres knogler bliver skånet for havets dønninger og kan hvile i jorden," forklarer Élie Diatta, for hvem "at tage knoglerne ud betyder at løse Joola-problemet."


resten efter denne annonce


Grå områder

"Vi har altid kæmpet for, at båden flyder igen," tilføjer formanden for foreningen, Boubacar Ba, som sætter spørgsmålstegn ved myndighedernes "dårlige vilje". "Joola er et bevis. Når et fly styrter ned, er det første instinkt at gå og lede efter den sorte boks. Det skulle have været det samme med båden. På trods af rapporter qui er blevet etableret, mener vi, at ikke alt er blevet sagt. »

Kunne Joola'ens forlis have været undgået? Flere undersøgelser afslørede, at båden sejlede med et antal passagerer fire gange dens maksimale tonnage, og at den havde været dårligt lastet og ubalanceret fra det øjeblik, den forlod. Endnu mere alvorligt afslørede en senegalesisk kommission, at færgen "oprindeligt havde konstruktionsfejl" og havde sejlet uden sikkerhedscertifikat siden 1996 og uden navigationstilladelse siden 1999. I 2000 blev skibet, hvis tilstand blev anset for "vedrørende" af eksperter. , var blevet afklassificeret. Han var dog ikke holdt op med at sejle.

Vue aérienne prise le 27 septembre 2002, montrant la coque du ferry Joola après qu’il a chaviré avec, à sa gauche, un radeau de survie largué par un avion. © MARINE NATIONALE/AFP

Luftfoto taget den 27. september 2002, der viser skroget af færgen Joola, efter at den kæntrede med, til venstre for den, en redningsflåde, der blev tabt af et fly. © NATIONAL MARINE/AFP

Et år efter tragedien konkluderede Senegal, at den eneste ansvarlige var kaptajnen på båden, som forsvandt under forliset. Hvilket dog ikke forklarer at de første skibe fra den nationale flåde ankom til området for forliset næsten tyve timer senere. Nogle ministre blev dog informeret i løbet af selve natten.

Boubacar Ba frygter i dag, at katastrofen var "til ingen nytte", og at senegaleserne "vender sig væk fra denne tragedie". Han venter stadig på at blive kontaktet af den videnskabelige komité, der er ansvarlig for at definere udstillingens indhold, for at afgive sin udtalelse. ”Det er familierne selv, der bærer kampen. Der er ting, som embedsmænd aldrig vil kunne sige. Men vi, med eller uden et mindesmærke, vil fortsætte med at tale. Og for at søge sandheden,” insisterer han.

For eftertiden

"Hukommelsespolitikken kan ikke rumme sletning af fakta," forsikrer Aliou Sow, som dog præciserer, at afsløring af statens ansvar "ikke falder inden for rammerne af [Dens] FÆRDIGHEDER". Ministeren foretrækker at tale om "kollektivt ansvar" og "borgeradfærd": "Vi kan ikke sanktionere en, der ikke er dømt. »

Bil retssager indledt for "uagtsomhed", i Senegal og i Frankrig, mod staten Senegal, resulterede i fyringer. Kun få politiske ledere, herunder transportministeren, generalstabschefen for forsvaret og direktøren for handelsflåden blev afskediget pr. den daværende præsident, Abdoulaye Wade. Hvilket ikke desto mindre kaldte på "introspektion" i kølvandet på tragedien.

"Efter at have sørget over vores døde og bedt for dem, må vi indrømme, at lasterne, som er grundlaget for denne katastrofe, finder deres basis i vores vaner med letsindighed, mangel på seriøsitet, uansvarlighed, nogle gange grådighed, når vi tolererer situationer, som vi ved er fuldstændig farligt simplement fordi vi tjener på det,” erklærede den daværende præsident. "Staten har bestemt anerkendt sit civilretlige ansvar og anvendt administrative sanktioner, men vi forventede meget mere," tilføjer Boubacar Ba. De retslige oplysninger gav intet, og det beklager jeg. »

Léandre Coly ønsker på sin side ikke at rejse emnet ansvar. Han håber også at kunne arbejde på museet fra tid til anden, for eftertiden. ”Så længe den gode Herre giver mig sundhed, vil jeg fortsætte med at tale om det. I morgen er vi her ikke længere, men vores historier kan fortælles. »Han opfordrer blot til "mere højtidelighed" på årsdagen for tragedien, samt større deltagelse fra myndighederne netop denne dag. "Det er symbolsk," indrømmer han. Det er de store tragedier, der skaber folkenes historie... Det er gennem dem, der peuples Vågn op. »

Morgenen.

Modtag de 10 nøgleoplysninger om afrikanske nyheder hver morgen.

Image

Denne artikel dukkede op først d https://www.jeuneafrique.com/1488258/culture/naufrage-du-joola-au-senegal-le-difficile-effort-de-memoire/


.