"I Algeriet, hvad angår menneskerettigheder, er der en kløft mellem, hvad regeringen siger, og de love, den laver."

"I Algeriet, hvad angår menneskerettigheder, er der en kløft mellem, hvad regeringen siger, og de love, den laver."

I Algier, under en fredelig demonstration af den populære Hirak-bevægelse, 23. april 2021.

På invitation fra den algeriske stat har Mary Lawlor, FN's (FN) særlige rapportør om menneskerettighedsforkæmperes situation, netop tilbragt ti dage i Algeriet. En første. Den irske kvinde tog til Algier, Oran og Tizi Ouzou mellem den 25. november og den 5. december for at møde omkring halvtreds aktivister, journalister og embedsmænd "for at vurdere situationen" på stedet. »Ingen land i Mellemøsten eller Nordafrika havde inviteret mig til et officielt besøg, forklarer hun til Verden. Det er derfor et tegn på god tro, og det er opmuntrende, fordi mit mandat er meget kontroversielt. »

Så i AlgérieMme Lawlor siger, at han var den første "slået af det faktum, at så mange mennesker, der arbejder med menneskerettighedsspørgsmål, kunne arbejde frit". Dog dem, der arbejder med fag "følsom" korruption, migration, arbejdsret eller miljø og som derfor opfattes som "kritik" regeringen står over for "alvorlige vanskeligheder".

De mødte aktivister forklarede FN-udsendingen, at de "er underlagt en form for statslig indblanding i deres fredelige aktiviteter", "til overvågning [politimand] rutine » og til en "chikane" retslige. Under sin rejse til Kabylien kunne hun konstatere, at nogle af dem var forhindret i at tage til Tizi Ouzou. Desuden informerede de ham om " frygten " de føler med sig selv og deres familier, når de udfører deres aktiviteter. "Jeg ser derfor en kløft mellem, hvad regeringen siger, når den forsikrer, at den vil overholde internationale standarder, og de love, der er lavet for at begrænse og sanktionere deres arbejde," understreger Mary Lawlor.

Kvæle forsvarernes handling

Diplomaten henviser til artikel 87til straffeloven – ændret i juni 2021 – hvilket svarer til "terrorisme" eller til "sabotage" ethvert opkald til "ændre styringssystemet med ukonventionelle midler", en definition "så bredt og vagt, at det giver sikkerhedstjenesterne rigelig plads til at arrestere menneskerettighedsforkæmpere". Mange af sidstnævnte blev retsforfulgt og dømt på dette lovgivningsmæssige grundlag. Til sidst peger hun på andre forbrydelser, der bruges til at kvæle disse aktivisters handling som f.eks"angreb på national enhed" eller igen"fornærmet" over for republikkens præsident, embedsmænd, institutioner, parlamentet, domstolene, hæren og retsvæsenet.

Du har 55% af denne artikel tilbage at læse. Følgende er kun for abonnenter.

Denne artikel dukkede op først d https://www.lemonde.fr/afrique/article/2023/12/07/en-algerie-en-matiere-de-droits-humains-il-y-a-un-decalage-entre-ce-que-dit-le-gouvernement-et-les-lois-qu-il-fait_6204459_3212.html


.