Indiens bekymrende kulafhængighed

Indiens bekymrende kulafhængighed

Dette er en af ​​de diplomatiske succeser på den 28. Verdensklimakonference (COP 28), som afholdes i Dubai (Forenede Arabiske Emirater) indtil tirsdag. Den 2. december ratificerede 116 lande en international aftale, der forpligter dem til at tredoble deres produktionskapacitet for vedvarende energi inden 2030. Men mens Indien, vært for G20, offentligt støttede denne ambition i september sidste år i New Delhi, er subkontinentet (sammen med Kina) blandt de største fraværende fra denne aftale.

Denne om-ansigt er langt fra anekdotisk. Det siger endda meget om hans afhængighed af kul og de indiske myndigheders manglende ønske om at påbegynde enhver kortsigtet tilbagetrækning. For hvis det mest folkerige land på kloden (1,417 mia. indbyggere) og tredjeverdensudleder af drivhusgasser, ikke har ratificeret denne aftale, er det ikke, fordi det er imod en tredobling af vedvarende kapacitet, men fordi forpligtelsen også omfattede en erklæring om kul. Teksten understreger faktisk behovet for at sikre, at udbredelsen af ​​vedvarende energi ledsages af en gradvis reduktion af kulfyret elproduktion.

En rød streg

En rød streg for de indiske myndigheder, som absolut ikke lægger skjul på deres modvilje mod enhver tilbagegang af kul i deres økonomi. “ Lande, der bruger kul, vil komme under pres igen », advarede Raj Kumar Singh, den indiske minister for elektricitet og vedvarende energi, få uger før COP28. “ Vores opfattelse er, at vi ikke vil gå på kompromis med tilgængeligheden af ​​energi til vækst ", sagde han ligeud.

« Indien kan ikke overleve uden kul, fordi det ikke har andre muligheder ”, siger endda Rashika Gupta, direktør for forskning og analyse hos S&P Global, i en note med ironisk overskrift ” COP28: Indien fordobler sine bestræbelser på at øge sine drivhusgasemissioner ". " At bygge atom- og vandkraftværker tager et årti, gas er ikke tilgængelig, og flydende naturgas (LNG) er meget dyrt ", fortsætter hun. Indien står imidlertid over for et boom i efterspørgsel efter elektricitet (+9,6 % i 2023), drevet af landets voldsomme økonomiske og demografiske vækst. Som følge heraf bygger indiske offentlige virksomheder i øjeblikket 27 gigawatt (GW) termiske kraftværker, næsten alle kulfyrede. Og dette er fortsat utilstrækkeligt ifølge Raj Kumar Singh, som vurderer, at landet vil have brug for mindst 80 GW ny kapacitet for at dække fremtidige behov.

Indien, mere afhængig end Kina

Tallene, der afslører Indiens afhængighed af kul, er utvetydige: 73% af dets el-mix er baseret på kul, sammenlignet med 61% for Kina ifølge data fra Ember-tænketanken. Endnu værre, denne afhængighed forventes at stige i de kommende år. Ifølge S&P Global forventes andelen af ​​kulfyrede kraftværker i den indiske elproduktion at toppe med 77 % i 2025, for derefter at falde til 71 % i 2030 og 52 % i 2050. Men ifølge "Net Zero Emissions" scenariet fra Det Internationale Energiagentur (IEA), for at begrænse stigningen i den globale temperatur til 1,5°C, bør Indien gradvist udfase kulfyrede kraftværker inden 2030 og fuldstændig dekarbonisere sit el-mix. inden 2040.

Men for den indiske regering ville en opbremsning på kul bringe landets uforskammede vækst i fare (+7,2% i 2023 i forhold til 2022), som alligevel kæmper for at absorbere de omkring 10 millioner nye mennesker, der kommer til arbejdsmarkedet hvert år. Hvis landet fremstår som den femte verdensmagt foran Det Forenede Kongerige, forbliver det i virkeligheden en kolos med fødder af ler. BNP per indbygger topper med 2.000 dollars (omkring 1.860 euro), sammenlignet med 12.000 dollars (ca. 11.163 euro) i Kina. Landet har også 800 millioner fattige mennesker, der er afhængige af madrationer fordelt af regeringen og er på 107. pladsen ud af 123 i verdens sultindeks.

Kul, et meget følsomt emne i hele Asien

Faktum er, at kampen mod klimaforandringerne ikke kan klares uden Indien, mens landet i dag er ansvarlig for 8 % af de globale emissioner, som også forventes at stige med 8,2 % i 2023, viser data fra Global Carbon Project. Og dette på trods af den hurtige udbredelse af vedvarende energi i landet. Stillet over for dette tempo synes selv den forventede stigning på 4 % i Kinas emissioner i 2023 minimal. Til sit forsvar glemmer den indiske regering ikke at påpege, at dets land er nederst på ranglisten med hensyn til emissioner pr. indbygger (72. plads).

Mere generelt er kulspørgsmålet fortsat meget følsomt i hele Asien, som forbruger og producerer tre fjerdedele af verdens kul. De asiatiske lande, og i særdeleshed Kina, er derfor irriterede over de begrænsninger, som udviklede lande, som selv har ført til den globale opvarmning i flere årtier, ønsker at pålægge. Indien vurderer endda, at udviklede lande bør blive negative med hensyn til kulstofemissioner i 2050, så andre lande kan fortsætte med at forbruge kulbrinter. “ Tanken er, at emissioner fra vækstlande opvejes af en negativ balance fra udviklede lande. », opsummerer Thibaud Voïta, associeret forsker ved energi- og klimacentret for det franske institut for internationale relationer (Ifri). Men ifølge ham, " det bliver stadig sværere for lande som Kina, Indien eller Golflandene at hævde, at de har et meget begrænset ansvar for klimaændringer '.

En åbning takket være JETP'er?

Mens spændingerne fortsat er høje omkring spørgsmålet om klimafinansiering mellem nord og syd, kan der opstå en åbning gennem et nyt instrument: partnerskaber for en retfærdig energiomstilling (bare energiomstillingspartnerskaber eller JETP for påbegyndt), indviet for to år siden med syd Afrika. Dette er en form for internationalt samarbejde, hvor en gruppe af udviklede lande giver økonomiske ressourcer til et udviklingsland til gengæld for specifikke forpligtelser på deres energimix.

I Asien er Vietnam og Indonesien gået ind på denne vej. Det fjerde mest folkerige land på planeten blev sidste år lovet 20 milliarder dollars for at flytte sit energimix mod kulstofneutralitet, især via lukning af kulfyrede kraftværker. Men den første feedback peger på adskillige begrænsninger, især langsommeligheden af ​​finansielle forpligtelser, som har svært ved at realiseres. Joko Widodo, den indonesiske præsident, benyttede sig af COP28 til at annoncere et skridt tilbage på sine forpligtelser til at lukke kulfyrede kraftværker.

Disse nye finansielle instrumenter ignorerer en anden stor begrænsning: I Asien skyldes afhængigheden af ​​kul ikke kun kraftværker. Dette fossile brændstof udgør ofte grundlaget for en hel økonomi. I Indien, for eksempel, er omkring 300.000 job direkte forbundet med minedrift, og næsten fire millioner mennesker lever indirekte af det. Det er derfor ikke overraskende, at Indien først sigter mod CO2070-neutralitet i XNUMX... ti år efter Kina!

Juliet Raynal

Denne artikel dukkede op først d https://www.latribune.fr/climat/energie-environnement/climat-l-inquietante-addiction-au-charbon-de-l-inde-985221.html


.