Frankrig vil ikke opsige migrationsaftalen med Algeriet


Frankrig vil ikke opsige migrationsaftalen med Algeriet

Udgivet den 8. december 2023

Læsning: 3 minutter.

Den franske nationalforsamling afviste torsdag den 7. december med 151 stemmer mod 114 den tekst, der bad om at fordømme den fransk-algeriske aftale fra 1968, som giver algeriere en særlig status med hensyn til bevægelse, ophold og beskæftigelse i Frankrig.

Forslaget til resolution var blevet sat på dagsordenen af ​​Les Républicains (LR) deputerede som en del af deres "parlamentariske niche", en dag, som de fastsatte kl. deres uanset program. Inden for præsidentlejren stemte kun Horizon-gruppen af ​​tidligere premierminister Édouard Philippe og to deputerede fra renæssancegruppen for teksten, som selv hvis den blev vedtaget, ikke ville have haft bindende værdi.


resten efter denne annonce


I begrundelsen til denne resolution fremkalder Les Républicains behovet for at "sætte en ende på denne juridiske undtagelse, som letter immigrationen af ​​algeriske statsborgere til vores betaler, ved at give dem en status, der afviger fra almindelig lovgivning, mere gunstig end kodeksen for udlændinges indrejse og ophold og asylretten (Ceseda)”.

Blandt oppositionsgrupperne gav National Rally (RN) sin støtte til LR, som alle venstrefløjsgrupper tværtimod kritiserede for at opildne "fantasier" om migrationsspørgsmål. Underskrevet i 1968, da Frankrig havde brug for det de arm for sin økonomi, udelukker aftalen algeriere fra common law i spørgsmål om immigration. De er faktisk ikke forpligtet til at få opholdstilladelse i Frankrig, men får "opholdsbeviser".

Renæssancen stemmer imod

De kan især etablere sig frit for at udøve en kommerciel aktivitet eller et selvstændigt erhverv, og de kan hurtigere få adgang til udstedelsen af ​​en titel end statsborgere i andre lande. de ophold på ti år.

Det er "næsten en automatisk ret til immigration", beklager LR-deputerede, få dage før forsamlingens behandling den 11. december af regeringens lovforslag, der sigter mod bedre at "kontrollere immigrationen" . Nogle makronistiske deputerede havde ikke en svag holdning til at sende et "signal" til Algeriet, men renæssancegruppen - som samler folkevalgte, der er loyale over for republikkens præsident - var enige. ud af en ugunstig afstemning.


resten efter denne annonce


Under debatterne talte dens taler, Val-d'Oise MP Huguette Tiegna, mente, at hvis revisionen af ​​aftalen var "nødvendig, ville det at opsige en aftale ensidigt være et overgreb mod et nabo- og venligt land". "Du ønsker at behage den mest ekstreme udkant af dine vælgere," lancerede økologen Sabrina Sebaihi til LR og understregede, at aftalen bl.a. også bestemmelser, der er ugunstige for algeriere, med henvisning til eleverne.

Kommunisten Soumya Bourouaha vurderede også, at disse "ikke var privilegier og endnu mindre en anomali. […] Dette er konsekvenserne af en fælles historie, der er tilbage.” For LFI-suppleant Bastien Lachaud, endelig, med denne LR-tekst, "skulle man tro, at man læste en folder fra højrefløjen".


resten efter denne annonce


Alvorlige konsekvenser

Ministerdelegeret for udenrigshandel, Olivier Becht, mindede forsamlingen om, at regering overvejede en revision af aftalen i stedet for at opsige den. En opsigelse ville være kontraproduktiv med risiko for at fremkalde "en reaktion fra de algeriske myndigheder, som ville have alvorlige konsekvenser og kunne føre til fastfrysning af migrationsdialogen", tilføjede han.

I et interview givet onsdag til dagbladet Le Figaro, havde premierministeren, Élisabeth Borne, på sin side nævnt diskussioner mellem Paris og Algier vedrørende disse aftaler fra 1968. les konklusionerne fra det fjerde mellemstatslige udvalg på højt niveau mellem Frankrig og Algeriet [CIHN], som blev afholdt i oktober 2022, nævnte vi åbningen af ​​drøftelser med henblik på en fjerde ændring af denne aftale. Vi har krav, og den algeriske regering har nogle på sin side. Så det er virkelig på dagsordenen,” sagde hun.

I et fælles kommuniké, der sanktionerede den 5. session i CIHN, som blev afholdt à Algier under fru Bornes besøg den 9. og 10. oktober 2022 var de to parter faktisk blevet enige om at "genaktivere den bilaterale tekniske gruppe til overvågning af den fransk-algeriske aftale af 27. december 1968 med henblik på at udvikle, når tiden kommer. , en fjerde ændring”. Siden da har algeriere og franskmænd ikke gjort fremskridt i spørgsmålet og endnu mindre sat en dagsorden de arbejde.

(Med AFP)

Morgenen.

Modtag de 10 nøgleoplysninger om afrikanske nyheder hver morgen.

Image

Denne artikel dukkede op først d https://www.jeuneafrique.com/1512655/politique/la-france-ne-denoncera-pas-laccord-migratoire-avec-lalgerie/


.