Ladj Ly: "Kourtrajmé-skolen opliver Dakar-landskabet", Jeune Afrique


Ladj Ly: "Kourtrajmé-skolen opliver Dakar-landskabet"

En aftale aftales på en café i Paris' 12. arrondissement. Langt fra bydelen Montfermeil, i udkanten af ​​Paris – den fransk-maliske instruktørs yndlingsmiljø, og hvor han også voksede op. Foran en presset appelsin Ladj Ly fortæller os om sin film, Bygning 5, anden del af en cyklus om kvarterer, som udkommer fire år senere Les Miserables, Juryprisen i Cannes i 2019, César for bedste film og publikums-César i 2020.

I mellemtiden har filmskaberen ikke været ledig. Han var med til at skrive og co-producere to film af sine kammerater fra Kourtrajmé-kollektivet: Den unge imam, af Kim Chapiron, et Athene, af Romain Gavras. Han åbnede også fire filmskoler, en i Montfermeil, de andre i Marseille, Guadeloupe og Dakar. Målrettet af en efterforskning, der stadig er i gang, vedrørende underslæb af midler fra skolens kasse, dæmper direktøren dog ikke sine ambitioner. Han regner med den kommende åbning af et Kourtrajmé-etablissement i New York og håber snart at kunne etablere sit label i de største hovedstæder. Interview.


resten efter denne annonce


Ungt Afrika: Efter succesen med Elendig, hvilken sindstilstand er du i, som udgivelsen af Bygning 5 ?

Ladj Ly: Der er en del de pres, men det vidste jeg fra starten. Jeg er meget glad for filmen, emnet er vigtigt. Bygning 5 er en del af en trilogi, der begyndte med Les Miserables, ideen er at fortælle [historien om] Seine-Saint-Denis territorium gennem de sidste tredive år. Hver film svarer til et årti. Den første finder sted i vor tid. Med den anden er vi kastet ind i årene 2005, og den næste finder sted i 1990'erne. Jeg ville tilbage, fortælle min historie, indbyggerne i disse kvarterer, og lave en observation.

Denne regering ønsker ikke længere at rumme mennesker, der er i total fattigdom

Filmen behandler spørgsmålet om dårlige boliger i kvartererne. På hinanden følgende franske regeringer har foreslået planer for forstæderne i næsten halvtreds år. Der har været mere end ti af dem siden 1977, inklusive Borloo-planen, som blev kasseret i 2018. Hvad siger denne række af planer om statens politik over for kvarterer?
Alle disse planer afspejler vores politiske lederes billede. De har fejlet i fyrre år og forstår ikke vores verden. Et par måneder før valget afgiver de masser af løfter, og bagefter er der ingen tilbage. Borloo-planen, som var ambitiøs, forblev uændret bekendtgørelse. Borne-regeringen planlægger en "forstadsplan", men den er tom. Det eneste, jeg husker, er, at denne regering ikke længere ønsker at rumme mennesker, der er i total fattigdom. Så hvad gør vi med dem? Er de parkeret i store komplekser, langt fra metropoler? Udelukkelse har aldrig været en løsning.

Efter at have fået kvarterets beboere til at konfrontere politiet Miserables, du stiller beboere op mod folkevalgte. Hvad er på spil i disse magtkampe, som du viser på skærmen? 
dans Bygning 5, to fuldstændig modsatte verdener støder sammen. Borgmesteren, idealistisk i starten, har ingen erfaring med politik, han bliver borgmester uden at blive valgt. Ved siden af ​​ham er der Haby, en kvinde, aktivist, engageret, sort, muslim og tilsløret. Hun repræsenterer alt det, vi ikke er vant til at se i biografen. Hun har kendt terrænet i årevis; den anden, borgmesteren, kommer og vil forsøge at gennemtvinge sine ideer. Haby er filmens fyrtårn af håb.


resten efter denne annonce


Det er også historien om en umulig dialog, hvor vreden ofte vinder...
Absolut. Men, som Haby siger, "du kan ikke være vred hele tiden." Og alligevel er denne vrede forståelig, fordi tingene ikke har ændret sig meget. Le besked, som jeg sender, gennem karakteren spillet af Anta Diaw, er, at det på et givet tidspunkt ikke er nok at klage, vi skal tage sagen i egen hånd, engagere os politisk og oprette partier i håbet om at ændre tingene.

I kvartererne forfalder flere og flere mennesker til vanvid

Blaz, hans kammerat, bliver vred. Hvad siger denne karakter om den mentale sundhed hos en del af denne glemte ungdom?
Han er en ret sej og lys fyr. Han er engageret, pan-afrikansk. Men han kan ikke finde sin plads i samfundet, han føler sig afvist. Han synker ned i fortvivlelse og galskab. I kvartererne forfalder flere og flere mennesker til vanvid. Det er en sand plage. I stedet for at behandle dem bliver de desværre spærret inde, selvom de virkelig har brug for pleje.


resten efter denne annonce


At portrættere denne generation gennem dens politiske opvågnen er en ret unik tilgang. Du viser unge mennesker, der taler ud og handler...
Jeg kommer fra en meget engageret og involveret generation. Jeg tager udgangspunkt i min erfaring. Det er min historie, jeg fortæller. Jeg førte kampagne, gennemførte en masse aktioner lige efter urolighederne i 2005, meldte mig på en liste for at modvirke den daværende borgmester og stillede op til valg i Montfermeil i 2008. Vi samlet 2 stemmer, og med 260 % af stemmerne fik vi 33,50 mandater ud af 6.

Efter episoden i 2005 opgav politikerne fuldstændigt forstæderne. Jeg håber, at denne film vil skabe opsigt blandt unge, som i stigende grad interesserer sig for politik. Og jeg håber, at det også får politikerne til at reagere. Indtil videre har Jean-Louis Borloo og Olivier Klein, borgmesteren i Clichy-sous-Bois, som blev ministerdelegeret for by og bolig, set filmen.

Du voksede op i bygning 5 i Cité des Bosquets i Montfermeil og var bekendt med denne byrenoveringsplan, som bestod i at ekspropriere beboere ved at købe deres lejligheder tilbage til latterlige priser. Hvilket minde har du om det?
Disse tilfælde eksisterede, især i Clichy-Montfermeil, hvor folk blev tvunget til at forlade deres hjem natten over. Jeg fordømmer i denne film, at vi ikke fulgte byfornyelsesplanen foreslået af Jean-Louis Borloo, en af ​​de mest konkrete i de sidste fyrre år. Der var meddelelser, penge tilført, men finansieringen endte med at blive sød. Som følge heraf var det beboerne, der betalte den høje pris.

Hvad vi ved mindre er, at boligerne i Clichy-Montfermeil er medejerskaber. Mine forældre var ejere, og efter tyve år, da de var færdige med at betale deres lån, fik de at vide, at deres hjem ikke længere var noget værd, og at de skulle eksproprieres for 15 euro. I dag er boliger blevet genopført takket være salget af disse lejligheder, videresolgt for 000 eller 200 euro. Det kaldes fupnummer.

I Frankrig bliver vi ikke budt velkommen på en ligeværdig måde, men efter vores oprindelse og vores religion.

Hvad skete der med disse eksproprierede beboere?
De fleste blev flyttet til kvarteret, uden at kunne få adgang til ejendom. De blev lejere af deres egne lejligheder! Andre er blevet frigivet andre steder.

Filmen henvender sig spørgsmålet om valgt immigration. Vi ser borgmesteren modtage og hjælpe en syrisk familie med at integrere sig, hvor indbyggerne, tredje generation af immigranter, betragtes som andenrangsborgere. 
Jeg boede i fyrre år i Clichy-Montfermeil, og jeg så immigration passere gennem dette kvarter. I 1980'erne så vi hovedsageligt portugisisk og italiensk immigration, derefter nordafrikansk immigration, så syd for Sahara immigration og endelig tyrkisk immigration. For nylig er syrere og ukrainere ankommet.

Da krigen brød ud i Syrien, blev de fleste syrere ikke budt velkommen, undtagen nogle østlige kristne. På den anden side blev ukrainerne, meget hvide og meget europæiske, budt velkommen uden problem, og havde let adgang til bolig. I Frankrig bliver vi, på trods af at det er menneskerettighedernes hjemland, ikke budt velkommen på en ligeværdig måde, men i henhold til vores oprindelse og vores religion. Historien om denne syriske familie, der ankommer til nabolaget, og som bliver godt modtaget, mens indbyggerne er i gang med at blive eksproprieret, illustrerer disse forskelle i behandlingen.

Med denne film efterlader du det, der er din signatur – den dokumentariske æstetik og det håndholdte kamera – til en mere poleret produktion...
Jeg havde ikke lyst til at gøre det igen Les Miserables. Det emne, jeg diskuterer, dårlig bolig, er politisk. Så jeg tog mig tid til at lave denne film, til at sætte tingene ned. Det er en langsommere film. Iscenesættelsen er mere "stærk" end den Elendige, som kun kostede 1 eller 2 millioner euro. Til Bygning 5, fik vi et budget på mellem 6 og 7 mio. Vi kunne have det sjovt, vi skød med tre kameraer, kraner... Det var meget fedt!

I løbet af fire år har du åbnet fire Kourtrajmé-filmskoler. Hvad er din rolle i disse virksomheder?
Jeg følger meget med, men nu har jeg hold. Disse skoler kræver meget arbejde, for du skal ud og finde finansiering hvert år. Det lykkedes os at skaffe lidt offentlige penge og lidt private penge. Vi vil snart blive mærket CNC 2030 [støtte til oprettelse af biograf], som vil hjælpe os. Det er en daglig kamp. Vi har omkring halvtreds studerende pr. institution, med en lang og kort manuskriptsession, en webseriesession og skuespil. Og snart lancerer vi en "kunst og billeder"-session i New York. Vi leder stadig efter en lokation og samarbejdspartnere. Spike Lee blev bedt om at sponsorere skolen, og det er godt i gang.

Du banede også vejen for Steve Tientcheu, din yndlingsskuespiller, der lancerede en grobund for biograftalenter i Aulnay-sous-Bois...
Faktisk ringede han til mig for at fortælle mig om hans plan om at åbne en skole, jeg opmuntrede ham og gav ham råd. Der er brug for flere initiativer som dette. Vi er klar over, at der er en enorm efterspørgsel, og at vi ikke kan tilfredsstille den. Til vores skoler modtager vi i løbet af biografmanuskriptsessionen i gennemsnit 2 ansøgninger til 000 pladser. Kandidater kommer fra hele Frankrig og endda fra udlandet. Derfor vores ekspansion i Afrika. Det var vores prioritet. Så snart vi åbnede i Montfermeil, modtog vi en masse henvendelser fra Afrika Vesten. Så vi måtte i gang.

I Dakar, derfor...
Vi skulle åbne i Mali, fordi jeg er af malisk oprindelse, men i betragtning af den sikkerhedsmæssige og politiske kontekst indså vi, at det var kompliceret. Vi valgte derfor Dakar, som er meget mere stabil. Men ansøgninger er åbne for hele Vestafrika. Vi har kandidater, der kommer fra Senegal, Mali, Guinea, Benin. Vi er på vores andet år, og alt går rigtig godt.

I Vestafrika, og især i Dakar, er serien et hit

Denne struktur udfylder en mangel på uddannelse i disse erhverv, lokalt. Der er ingen filmskole i Dakar, der er meget få strukturer udenfor Yennenga Center, som laver post-produktion. Vi indser, at vi gør det godt i landskabet. Vi trænede elever, producerede film, der vandt priser, lancerede en serie på tre kortfilm og et musikalsk komedieprojekt, som vil se dagens lys i Dakar.

Støtter du også oprettelsen af ​​serier, som er i fremmarch?
I Vestafrika, og især i Dakar, indser vi, at serien er et hit. Der er stor efterspørgsel efter store eller små serier, efter serier TV eller webserier. Det er derfor, vi udvikler dette format ud over kortfilm. Dakar-serien er vildt succesfulde og bliver endda eksporteret, så du skal placere dig. Vi forsøger at samarbejde med alle de tilstedeværende spillere på stedet, fra AFD til Canal Olympia, men også med Dakar Court Festival, som tager form lokalt.

Kourtrajmé-skolen i Dakar producerede en dokumentarserie under Chanel-håndværksshowet, som blev afholdt i den senegalesiske hovedstad i december 2022. Hvad husker du fra denne oplevelse?
Det var utroligt, for skolerne i Montfermeil, Dakar og Marseille var alle involveret i projektet. Alle eleverne mødtes i Dakar for at lave otte film for Chanel. Jeg var glædeligt overrasket over at se, at vi ikke havde at gøre med en stor maskine. Chanel-holdene er passionerede, som stolede på os fra starten. De finansierede også en del af skolen. I Dakar er der store talenter. Det er en travl by. Det faktum, at Chanel kom for at lave et kæmpe show, der involverede befolkningen i Dakar, var et stærkt signal. Partnerskabet mellem Kourtrajmé- og Chanel-skolerne fortsætter, vi fortsætter med at lave film. Dette er super.

Morgenen.

Modtag de 10 nøgleoplysninger om afrikanske nyheder hver morgen.

Image

Denne artikel dukkede op først d https://www.jeuneafrique.com/1506436/culture/ladj-ly-lecole-kourtrajme-anime-le-paysage-dakarois/


.