Antiracisme: for advokat Hosni Maati, "Tunesien er afrikansk", Jeune Afrique


Anti-racisme: for advokat Hosni Maati: "Tunesien er afrikansk"

Udgivet den 6. december 2023

Læsning: 4 minutter.

Hosni Maati har været kendt og anerkendt som advokat i baren i Paris i femten år. Hans erhverv tilskynder ham til at forsvare sårede mennesker, herunder ofre for racisme og diskrimination. I 2018 lancerede han kampagnen "Lad os stoppe racisme i Maghreb" efter det racistiske mord på Falikou Coulibaly, formand for sammenslutningen af ​​ivorianere i Tunesien. Han havde samlet personligheder som Lilian Thuram, Aissa Maiga , Reda katebOsv

« La tête levée » est un documentaire d’Hosni Maati sur le racisme que subissent les Africains noirs en Tunisie. © Artware

"The Head Raised" er en dokumentar af Hosni Maati om den racisme, som sorte afrikanere lider under i Tunesien. © Artware

For det sa ordet er rettet til det største antal, Hosni Maati har opnået Hovedet hævet, dokumentar, der fordømmer anti-sort racisme i Tunesien. Gennem opbyggelige vidnesbyrd om virkelige scener med racisme, meningsudvekslinger fanget på stedet, ser den fransk-tunesiske instruktør racisme i ansigtet, endnu mere uhæmmet under præsidentskabet for Kaïs Saïed.


resten efter denne annonce


Jeune Afrique: Du lancerede en stor kampagne mod anti-sort racisme på sociale netværk. Påvirker racisme dig personligt?

Hosni Maati: Racisme er en realitet à som jeg blev konfronteret med i en meget ung alder. Min far ankom til Frankrig i 1968 og forklarede os, at der var ratonader på det tidspunkt. Når de forlader fabrikken, ve alle, der gik alene, fordi fascister ventede på at angribe nordafrikanere. Han lærte os dog altid at reagere uden had, men med fasthed. Vores respekt er aldrig til forhandling.

Hvorfor døde du, advokatcidat lave en dokumentar, Tblive løftet?

Dokumentaren dukkede op som en logisk fortsættelse de min kamp mod denne globale plage. Jeg ville gerne række ud uden for retssalen, begyndende med mine børn, der ligesom jeg oplever racisme. Tanken er, at selv i modgang kan vi skabe positive ting og aldrig give op.


resten efter denne annonce


Gørù kommer denne idé ind i politisk og mediediskurs om, at Tunesien ikke er i Afrika?

Efter min mening kommer det fra et postkolonialistisk kompleks mod Vesten. Baggrunden for dette er ideen om, at for at være civiliseret og moderne, skal man være det vestlig. Tunesien er afrikansk, Berber, Middelhavet og arabisk kultur. Det er dog kun disse to sidste komponenter, der kommer til at tænke på. Vi må tro, at det først og fremmest er et spørgsmål om prestige, som jager visse levn væk.


resten efter denne annonce


Er der en kulturel dimension af tunesisk racisme, forbundet med sort slavehandel?

Slaveri i Maghreb var ikke kun rettet mod sorte befolkninger. Men ideen om, at en sort person nødvendigvis er en slave, er ikke ny. Det bringer en hel serie ind i det kollektive ubevidste de fantaserede og nedværdigende fremstillinger. Vi må ikke lade os låse fast i klichéer, der forhindrer os i at nærme os sorte kvinder og mænd på en menneskelig måde og Afrika på en ikke-essentialiseret måde. En masse af tunesiske forretningsmænd forstod dette og trives i Vestafrika. Man må tro, at oplysningerne endnu ikke har nået flertallet.

Den organiske lov n°2018-50 af 23. oktober 2018, i forbindelse med afskaffelsen af ​​alle former for racediskrimination, har det ændret noget i kampen mod Racisme ?

Denne lov, som har gjort Tunesien stolt for nogle, har næsten ikke haft nogen effekt i mine øjne. Det er frugten af ​​kampen for lokale foreninger og personligheder som Saadia Mosbah, brand Jamila Debbech Ksiksi, og datidens regerings ønske om at opfylde internationale kriterier for at få bevilget midler. Der er dog ikke afsat budget til at nå lovens mål. I dag, den italienske højreekstremistiske regering tilbyder aktivt hjælp til Tunesien. Je ne Jeg har endnu ikke hørt ham opfordre til en effektiv implementering af lov 2018-50.

Valget af Kaïsidderïed døde hunkomplekseer den racistiske diskurs i Tunesien?

Tunesien har ikke fundamentalt ændret sig under Kaïs Saïed. Der er mange tunesere med god vilje, men midlerne til deres rådighed er ikke på niveau. Udtrykket af den nødvendige og legitime forvaltning af landets suverænitet kan ikke løses alene gennem repressiv politik. Samtidig er Tunesien kan ikke løse dette problem alene ved kilden ved at give alle mulighed for at drage fordel af deres lands rigdom for at undgå migration og dens tragedier. De eneste løsninger foreslået af EU er en skændsel. Europa giver afkald på sine egne værdier og grundlæggende rettigheder, så længe afrikanere ikke længere kommer til dets territorium.

Er den racistiske diskurs i Tunesien den samme som den, der observeres i Europa, med fremkomsten af ​​den yderste højrefløj?

Det er tæt på, samtidig med at det er anderledes. Når jeg startede arbejde med spørgsmålet, blev jeg beroliget med at se, at der ikke var nogen politiske partier, der kunne bringe taler som Marine Le Pens eller Eric Zemmour I Frankrig. I dag eksisterer denne fristelse, selvom den forbliver marginal. Reaktionerne fra det tunesiske civilsamfund og Den Afrikanske Union har indtil nu muliggjort denne modstand.

Hovedet hævet, af Hosni Maati, er en 7 minutters dokumentarfilm vist torsdag den 2023. december 18 kl. XNUMX på Grand Rex, à Paris.

Morgenen.

Modtag de 10 nøgleoplysninger om afrikanske nyheder hver morgen.

Image

Denne artikel dukkede op først d https://www.jeuneafrique.com/1511364/culture/antiracisme-pour-lavocat-hosni-maati-la-tunisie-est-africaine/


.