Cesária Évora, barfodet diva som sjældent set, Jeune Afrique


Cesária Évora, barfodet diva som sjældent set

eva sauphie

Udgivet den 1. december 2023

Læsning: 3 minutter.

Scenen foregår i et øvestudie. På skærmen, de bare fødder af Cesária Évora bliver vist i nærbillede, mens han høres grine uden for kameraet og gøre grin med deres optræden med sin manager. Sådan åbner de første billeder, bevaret på gamle VHS-bånd, af Ana Sofia Fonsecas dokumentar. Disse skoløse fødder er en påmindelse om ekstrem fattigdom i som den indfødte i Mindelo, en by beliggende på øen São Vicente præget af britisk kolonisering, levede næsten hele sit liv. De symboliserer også friheden for kvinden, der forsvarede mornaen i sit hjemland til det punkt, at hun gik på scener rundt om i verden... uden sko.

Takket være billeder fra private arkiver indsamlet i slutningen af ​​en lang søgen (fem år), med kunstnerens tætteste samarbejdspartnere, såsom hendes manager José Da Silva, hendes musikere, venner og familie, den portugisiske instruktør og uddannede journalist, maler det følsomme portræt af en kvinde, der oplevede succes sidst. “Cesária var sort, fattig, gammel, da industrien interesserede sig for hende, og hun var en kvinde, der ikke passede ind i kriterier skønhedsprodukter hyldet af magasiner. Hun led meget af diskrimination, selv når hun havde succes, husker hun. På trods af dette erobrede hun verden. Hendes historie er inspirerende og viser, at livet kan ændre sig fra det ene øjeblik til det andet. »Bevar mindet om barfodsdivaen "så hendes historie når den nye generation", tel er udfordringen i denne dokumentar, som byder på dyrebare øjeblikke i Cesárias intimitet og indre.


resten efter denne annonce


Filmer dit indre

Reels viser hende yngre, langt fra scenen og studierne, omgivet af sin familie og sine kære, som hendes barnebarn Jannete Évora eller hendes butler Pior, som hun betragtede som sin søn. To karakterer, som vi finder i kommentarerne og hvem skrifttype integreret del af denne vokalfilm. En rød tråd, der giver os mulighed for bedre at forstå kompleksiteten af ​​en kvinde fuld af ambivalenser, der er i stand til at omfavne livet ved at organisere middage i selskab med sine kære, samt afskære sig selv fra verden i 10 år. Afhængighed af alkohol og cigaretter, depression... Instruktøren ignorerer ikke kunstnerens skrøbeligheder, uden at falde i den sensationelle eller miserabilistiske faldgrube. ”Det var vigtigt at forstå kvinden for bedre at forstå stemmen. Alt dette udgør den og gør den speciel. Men hendes sårbarhed definerer hende ikke. Vi må ikke glemme, at hun er en fri og stærk kvinde, som nåede at stoppe med at bruge, da hun besluttede sig. »

Men hun er mest en kvinde enkel og generøs, der "modtog præsidenten som tiggere i sit hjem uden at gøre forskel". Og som kun havde én drøm i tankerne, at købe et hus i sit lille land, som hun aldrig forlod, og holde fødderne på (sin) jord, trods international anerkendelse. "Branchen greb Cesária-fænomenet med boomet i verdensmusikken, men det var traditionel musik og sang frem for alt sit land, understreger dokumentarfilmskaberen. Det er i Kap Verde, hun blev født, hvor hun boede, og hvor hun trækker vejret. Alt dette afspejler hans kunst." Skiftende optagelser af nutidige landskaber og arkivbilleder fra den britiske koloniseringstid placerer instruktøren Cesária Évora i sit territorium, men også i sin historie. Fordi endda når hun var på den anden side af jorden, ledte hun efter Kap Verde, bad om at møde diasporaen, og hvor hun skulle spise Kap Verde. "Cesária Évora satte ikke kun Kap Verde på verdenskortet, hun ledte efter Kap Verde over hele verden."

“Cesária Évora, barfodet diva“, af Ana Sofia Fonseca, i biograferne siden 29 november


resten efter denne annonce


Morgenen.

Modtag de 10 nøgleoplysninger om afrikanske nyheder hver morgen.

Image

Denne artikel dukkede op først d https://www.jeuneafrique.com/1509536/culture/cesaria-evora-la-diva-aux-pieds-nus-comme-rarement-vue/


.