Baloji, den congolesiske jack-of-all-trade, i opløbet til Oscar-uddelingen med "Augure", Jeune Afrique


Baloji, den congolesiske jack-of-all-trade, i opløbet til Oscar-uddelingen med "Augure"

Frem for alt skal du ikke begrænse Baloji til sin karriere som rapper, han ville straks ringe til dig for at bestille. Digter, forfatter, komponist, beatmager, manuskriptforfatter, skuespiller, performer, instruktør og stylist... Dette er rækken af ​​aktiviteter, som han ynder at udføre i sin biografi på YouTube. ”Når vi er multidisciplinære, bliver vi opfattet som udisciplinerede. Vi bliver ofte gjort til grin. Men det er en kvalitet og ikke en defekt,« hævder han i en tyk gylden bomberjakke, der drukner sin endeløse silhuet, en stor filthat omgiver hans ansigt.

Belgisk-congoleseren skabte sig dog først et navn i hiphop-verdenen, fra dans til graffiti, og inden for den belgiske rapgruppe Starflam, kun 15 år gammel. Tredive år, tre albums kun og fire til at komme, et væld af klip, kortfilm og reklamer senere, siger han, at han stadig er tilknyttet urban musik, der lider af fordomme. "Genren forbliver assimileret til noget for teenagere, som hverken er respekteret eller respektabelt," påpeger denne 45-årige jack-of-all-trade, som stadig søger legitimitet.


resten efter denne annonce


schweizerkniv

Baloji siger, at det tog tolv år at se hans film blive til virkelighed. Men dette ressourcestærke barn, der forlod skolen som 14-årig og familiens hjem et år senere, endte med at fødeAugur, lige så uklassificerbar som dens forfatter. For en gangs skyld brugte kunstneren de schweiziske hærknive til at lave denne film med kun 1,2 millioner euro. "I mangel på midler har jeg på grund holde sig til makeup, men også til kostume. Vi skulle være kreative med indretningen og tøjet, være i DIY [Do it yourself]-kulturen,” fortæller han. Denne autodidakte mand fulgte ikke et filmskolekursus eller var førsteassistent på en optagelse. En vej, der er "lammende for industrien", ifølge ham. ”Desuden forventede folk, at jeg skulle lave en film i dynamikken fra Grand Corps Malade ogAbd al-Malik med en selvbiografisk karakter. Men det ville jeg ikke. »

Denne korfilm i form af en mystisk fortælling fokuserer på fire personers bane, der er ofre for anklager om hekseri. Her står voodoo-ritualer og overbevisninger imod hinanden à modernitet, gennem kvindelige karakterer, der forsøger at frigøre sig fra familietraditioner ved at svinge frem progressive ideologier som polyamori. "To sorte kvinder er kernen i mit fortælleapparat, de legemliggør intersektionel feminisme. »Baloji tøver ikke med at give slip på de store koncepter for at tyde sine karakterer, som er genstand for fire konceptalbum, som følger med udgivelsen af ​​filmen.

"Augury er ikke ordrig som franske spillefilm. Jeg arbejdede med kroppens sprog, dens musikalitet,” teoretiserer han. Men denne film med lidt snak vil alligevel sige for meget, selvom det betyder at forveksle fortællingen med (lidt for) kontemplative billeder. Et forslag, som ikke desto mindre indgår i kontinuiteten i Balojis arbejde. Hans kortfilm zombier, frigivet i 2019 præsenterede sig selv som "en rejse mellem håb og dystopi i et hallucineret Kinshasa". Med Augur, samme modus operandi.

Fantasy Afrika

Filmskaberen inviterer os til at rejse til et fantaseret Afrika. En ekstraordinær tur, der ligner et udvidet klip, hvor polerede sekvenser og malerier, der kommer direkte ud af et modemagasin, flettes ind, som trods forfatterens påstande endte med at forføre institutioner. Hans forslag vandt ham New Voice-prisen på filmfestivalen i Cannes i 2023 i kategorien "Un Certain Regard", men også instruktørprisen på Angoulême-festivalen.

Jeg skabte en fuldstændig drømmeagtig geografi.

Baloji

resten efter denne annonce


Efter Beyoncé (Sort er konge) og Marvel (Sort panter), Afrika fortsætter med at være grobund for imaginære og hallucinatoriske repræsentationer à gennem Balojis øje, som alligevel siger, at han er bekymret over aktuelle begivenheder i sit land. “Jeg er vendt tilbage til Congo hvert år siden 2009. Jeg har set landet udvikle sig, Kabila far og søn overgangen, og jeg observerer med stor opmærksomhed den periode, vi oplever, når valget nærmer sig,” advarer han.

Det er dog langt fra territoriets virkelighed, at han skildrer sin historie, idet han låner fra den magiske realismes koder, som er kære for den nye generation af afrikanske filmskabere, som f.eks. Den senegalesiske direktør Ramata-Toulaye Sy. “Ramata er tæt på en Toni Morrison eller en Maryse Condé og hende Jeg, Tibuta, heks. Vi har forskellige følsomheder, understreger han. For mit vedkommende skabte jeg en totalt drømmeagtig geografi. Historien foregår i to byer i virkeligheden adskilt med 3 kilometer og som kun er én. Dette er et svar til regeringen, som sikrer, at Kinshasa og Lubumbashi hverken er tilgængelige med vej, jernbane eller fly, medmindre du bruger en dyrere billet end at tage til Europa. Der har været et løsrivelsesønske siden kolonialismens afslutning, og jeg fandt det interessant at sætte alt dette på prøve med historiefortælling. »


resten efter denne annonce


"Hykleriet i den såkaldte afrikanske film"

Plottet begynder dog i Belgien, i omgivelser med en naturalistisk æstetik. Koffi forbereder sin store tilbagevenden til landet, efter femten års fravær, for at betale familiens medgift og præsentere sin kone Alice for ses pårørende. Denne hvide karakter blev ikke valgt tilfældigt. "Jeg trak det tilbage, da jeg præsenterede scenariet for kommissionerne, men identifikationsprocessen må have haft svært ved at fungere. Så jeg tilføjede det, det er, hvad en bestemt type seer forventer,« begrunder han. Opfattes som en zabolo (en tryllekunstner) af sin familie, på grund af sin vinplet og sine epileptiske anfald begynder Koffi en rejse, som snart bliver til dårligt trip. "Koffi er skyldig, han legemliggør diasporaens skrøbelighed med hensyn til dens identitet, han lider under den jødisk-kristne vægt og underkaster sig den fuldstændigt. Dette er min modsætning. »

Men ligesom Koffi blev Baloji født i Lubumbashi, og bor i Belgien siden 1981. Og ligesom ham, igen, ønsker denne fugl med syge varsel, hvis fornavn betyder "gruppe af troldmænd" i Tshiluba, at afværge skæbnen. "Jeg observerer, hvordan vi kan vende stigmatiseringer. For halvandet år siden, da vi bad en congoleser om at udtale mit fornavn højt, var det kompliceret. Men i dag er der ikke længere noget kompleks,” indser manden, der så sig selv eskorteret af folkevalgte repræsentanter for den congolesiske regering under fremkomsten af ​​Cannes-marcherne. "Disse billeder er gået viralt. Vi præsenterede først filmen i preview i Congo, og det var super vigtigt. Der bliver vi anerkendt for vores musik, ikke for vores biograf, som stadig er et utilgængeligt område. »

Præsenteret som le første congolesiske fiktion spillefilm i Cannes, Augur vil dog ikke repræsentere Congo ved Oscar-uddelingen. På grund af manglen på et omfattende katalog over film er landet ikke anerkendt af akademiet. "Det er det første finansieringsland, der vinder og giver nationalitet til en film," forklarer den, der modtog støtte fra fransktalende belgiere og hollændere. "Dette er hykleriet i den såkaldte afrikanske film. » Filmskaberen er dog stolt over at se tingene accelerere i Congo med projektet om at oprette en lokal komité. En procedure, som han skylder den internationale anerkendelse af sin film. En hævn for kunstneren, der allerede er i gang med at skrive et nyt projekt.

Augur, af Baloji, i franske biografer på 29 November.

Morgenen.

Modtag de 10 nøgleoplysninger om afrikanske nyheder hver morgen.

Image

Denne artikel dukkede op først d https://www.jeuneafrique.com/1508180/culture/baloji-le-congolais-touche-a-tout-en-lice-pour-les-oscars-avec-augure/


.