Økonomisk krise i Ghana: et gældsmareridt, der dukker op igen

Økonomisk krise i Ghana: et gældsmareridt, der dukker op igen

1. Ghana, model for afrikansk velstand i ruiner

Han var modellen for det nye Afrika med dets stabile demokrati og velstand. I dag Ghana ligger i ruiner. Sundhedskrisen og derefter krigen i Ukraine og dens konsekvenser for energiprisen fik overstået denne dydige bane.

Rongé par l'inflation et la défiance, le Ghana s'effondre : « c'est la pire crise  économique que j'aie connue »

2. Plan af IMF redningsaktion

I december 2022 erklærede landet sig i misligholdelse, ude af stand til at tilbagebetale sin gæld og indledte forhandlinger med Den Internationale Valutafond (IMF) for en redningsplan. Denne onsdag den 17. maj vil den internationale organisation bevilge ham en bistand på 3 milliarder dollars (2,8 milliarder euro), med en første rate på 600 millioner, der kan frigives med det samme.

En pleine crise économique, le Ghana sollicite l'aide du FMI | Africanews

3. Gældsgenforhandling

IMF yder kun sin støtte på betingelse af, at kreditorlandene i fællesskab accepterer genforhandling af deres tilbagebetalingsplaner eller endda annullering af en del af gælden. Ghana skal omlægge sin gæld for at opnå endelig tilladelse til at få adgang til IMF-midler.

Autrefois porté en exemple, le Ghana s'enfonce dans une grave crise  économique

4. Offentlig gældssituation

Ghanas offentlige gæld var på 467,4 milliarder cedis (47,7 milliarder dollars) i september 2022, inklusive omkring 4 milliarder dollars i bilateral gæld, ifølge Institute of International Finance. Med en gæld på 58 milliarder amerikanske dollars, som repræsenterer 105 % af landets BNP i 2022, er Ghana ifølge Verdensbanken blandt de ti mest forgældede lande på kontinentet.

Face à la crise, le Ghana est-il vraiment prêt à tout ? – Jeune Afrique

5. Forhandling af en omstruktureringsplan

Men for at drage fordel af den treårige redningsplan på 3 milliarder dollars (under den udvidede kreditfacilitet, ECF), som blev godkendt i december 2022 af Den Internationale Valutafond (IMF), skal Accra komme med en omstruktureringsplan. . For ordens skyld har verdens næststørste kakaoproducent nydt godt af 17 IMF-programmer siden 1966.

Ghana: les Ghanéens de plus en plus lassés de la situation économique -  Afrique économie