Sagen om 90 landtitler i Cameroun: Når MINDCAF udfordrer retfærdighed

90'ernes affære jordtitler i Cameroun: Når MINDCAF trodser retfærdigheden

En større debat ryster i øjeblikket Cameroun efter den kontroversielle tilbagekaldelse af 90 jordtitler af ministeren for domæner, matrikel og jordanliggender (MINDCAF), Henri Eyebe Ayissi. Situationen rejser grundlæggende spørgsmål om magtadskillelse og retsstaten i landet.

AFFAIRISME DU TITRE FONCIER AU CAMEROUN - LE JOURNAL Entrepreneur

1. Baggrund for sagen

...

 

2. Inddragelse af MINDCAF

Minister Henri Eyebe Ayissi er kernen i denne affære, anklaget for at have ignoreret retsafgørelser vedrørende de omstridte jordtitler. Hvordan kan et medlem af regeringen tilsidesætte en domstolsafgørelse? Denne adfærd rejser alvorlige spørgsmål om respekten for retsstatsprincippet i Cameroun.

Henri Eyebe Ayissi : le ministre du cadastre annule 90 titres fonciers dans  le département du Nkam - Camerounactuel

3. Afgørelse fra Littoral Forvaltningsret

Ifølge dokumenter indhentet af avisens Grand Reporter, Le Messager, dømte Littoral Administrative Court til fordel for Collectivité Diwom i en sag, der modsatte sig staten Cameroun, repræsenteret af MINDCAF. Beslutningen, der vedrører annullering af ulovligt etablerede jordejendomsrettigheder, blev ignoreret af minister Ayissi, hvilket fremhævede en større institutionel krise.

COUR D'APPEL DU LITTORAL - Osidimbea La Mémoire du Cameroun. Encyclopédie  et annuaire en ligne. Reconstitue et publie l'histoire des organisations du  Cameroun.

Cameroun er i øjeblikket i en bekymrende situation efter tilbagetrækningen af ​​90 jordtitler af ministeren for domæner, matrikel og jordanliggender (MINDCAF), Henri Eyebe Ayissi. Spørgsmålet er, om Cameroun virkelig er en retsstat, i betragtning af at ministeren har ignoreret domstolsafgørelser vedrørende disse jordtitler.

Princippet om magtadskillelse er en grundlæggende søjle i Camerouns forfatning, som blev ændret i 2008. Minister Eyebe Ayissi ser dog ud til at have ignoreret det, idet han ser bort fra en afgørelse fra Littoral Administrative Tribunal, som havde truffet afgørelse i første og sidste forår.

The Grand Reporter fra avisen Le Messager fik en kopi af uddraget fra protokollen fra Littoral Administrative Tribunal. Dette er appel nr. 255/RG/FD/16 af 20. december 2016, hvori Collectivité Diwom, repræsenteret ved Hendes Majestæt Nyame Raymond, Me Sandrine Soppo og andre, modsatte sig staten Cameroun, repræsenteret ved MINDCAF.

Ifølge dommen drejede sagen sig om annullering af jordtitler, der ulovligt var etableret på Diwom Collectivity-området i Yabassi-distriktet. Dommen blev afsagt offentligt, i modstrid med hensyn til parterne, i første og sidste udvej. Retten gav således ansøgersamfundet meddelelse om sin tilbagetrækning og til staten Cameroun om accepten.

Strandforvaltningsretten bekræftede, at denne dom ikke havde været genstand for nogen appel, så vidt den vidste. Det betyder, at rettens afgørelse har retskraft.

Stillet over for denne situation står ministeren Henri Eyebe Ayissi over for et afgørende valg: enten rehabilitere uden forsinkelse de 90 jordtitler, der er trukket tilbage, eller trække sig fra embedet for at have trodset retfærdigheden og ignoreret dens beslutninger. Konsekvenserne af dets handlinger er potentielt katastrofale for ejerne af de berørte landejendomme og for staten Cameroun, som kan opfattes som en "slyngelstat" eller en "lovløs stat", hvis den forårsagede skade ikke repareres. .

Det haster med at undgå demonstrationer, der kan forårsage ustabilitet og forstyrrelser i den offentlige orden. Minister Eyebe Ayissis tilbagetræden kan være et første skridt i retning af at genoprette tilliden til respekten for lov og retfærdighed i Cameroun.