Slaveri - Timothée de Fombelle: ”Hvert væsen blev revet med hele sit liv! "- Unge Afrika

0 22

I "Alma, le vent se lève" tilbyder den franske forfatter den første del af en trilogi, der er viet til slaveriets historie.


Forfatter kendt for Tobie Lolness, en økologisk og poetisk lignelse om den moderne verden, følger Timothée de Fombelle i sin nye opus eventyrene fra en ung Oko, en del af familien, der blev kidnappet af slavehandlere, Joseph, en fransk eventyrer om bord af et slaveskib og et væld af andre karakterer. Den første del af en trilogi med stærk verve, understøttet af en rig dokumentation og båret af en skrift så følsom som fjernet.

Ung Afrika: Alma, den store freskomaleri til slaveri, som du lige er startet, blev født fra et ophold i Afrika, da du var teenager.

Timothée de Fombelle: Da jeg var omkring 5 år gammel, boede jeg et år i Marokko, i Agadir. Min far var arkitekt og byplanlægger, han var ansvarlig for byens masterplan. Denne periode gjorde det muligt for den lille franskmand, der blev født i Paris i den 14., at jeg var en følsom opdagelse af andre steder. Senere omkring 13 år boede jeg to år i Elfenbenskysten, min far arbejdede på Byplanlægningsværkstedet i Abidjan. På Jean-Mermoz college var jeg i stand til at møde mange mennesker. Det var et meget intens opdagelsesøjeblik. Der var ingen idé med os om at genopbygge et slags lille Frankrig i udlandet, og Abidjan var udgangspunktet for gåture til Mali og Ghana. I dag, når jeg er nødt til at lokalisere mig selv i tide, er jeg klar over, at hele min hukommelse er bygget op omkring dette øjeblik: der er før og efter Elfenbenskysten.

Skiftede du på det tidspunkt?

Ændring er knyttet til udrottning til andre steder, som er besættelser i det, jeg skriver. At finde mig selv i Abidjan er et skift, der føles godt og giver mig mulighed for at opdage liv meget anderledes end mine, da jeg var i mine teenagere. Det forvandlede mig. I denne alder er vi meget følsomme svampe til det, der omgiver os, og endda vores forældre kan ikke indse intensiteten af, hvad vi går igennem. Som voksen ville jeg rejse. Som ung lærer indså jeg i Vietnam, at jeg ledte efter Afrika i Asien!

Der forblev spor af passagen af ​​disse mænd og kvinder i jordskorpen i kældrene

Det er fra Elfenbenskysten, at du opdager fortene, der er bygget ved kysten ...

I All Saints-rejsen tog vi til Ghana i vores Mazda-stasjonsvogn. Vi besøgte hele strenget af forter, som jeg nævner i Alma: Elmina, Cape Coast, Shama. Med mit kamera omkring halsen vidste jeg ikke, hvad jeg ville finde, da vi nåede den første af de hvide fæstninger, der faldt i havet. Det var et forfærdeligt chok. Jeg havde uden tvivl hørt om slaveriets tragedie, men det var noget abstrakt. Der forklarede en vagt os, hvad der virkelig skete på dette sted, hvor tusinder af afrikanere - millioner over kysten - passerede igennem, før de blev indledt for at krydse Atlanterhavet. Der forblev spor af passagen af ​​disse mænd og kvinder i jordskorpen i fortets kældre. Det var overvældende.

dans Alma, flere karakterer bliver opmærksomme på virkeligheden på samme måde.

Ja, denne transformation er inspireret af min personlige bevidsthed og især den sti, som jeg gerne vil tage mine læsere. Vi kan lære, at en masse mennesker blev deporteret til et andet kontinent, men de var enkeltpersoner med hver deres historie. Hvert væsen blev revet med hele sit liv! Dette var hvad jeg indså i Elmina.

“Alma, le vent se lève” af Timothée de Fombelle blev udgivet af Gallimard Jeunesse den 11. juni 2020.

“Alma, le vent se lève” af Timothée de Fombelle blev udgivet af Gallimard Jeunesse den 11. juni 2020. © François Place / Gallimard jeunesse 2020

Har du dokumenteret meget?

Ja, jeg gør som en undersøgelse, mens jeg skriver. Min dokumentation er varieret. Der er historiebøger, som syntetiserer, hvad vi ved om den Atlantiske slavehandel, ligesom dem fra Marcus Rediker på slaveskibet, piratkopiering og alt proletariatet i havet. Han har en ret marxistisk vision af det. Atlanterhavet i det syttende århundrede og er interesseret i de mest ugunstigt stillede. Jeg læste også meget specifikke undersøgelser, herunder en undersøgelse om handel med La Rochelle. Og takket være Gallica, onlinebiblioteket i BnF [Frankrigs Nationalbibliotek], havde jeg adgang til de rå arkiver, der er skibets bøger, med et flertal af vidnesbyrd fra slavehandlere, hvilket er meget foruroligende. .

Slavehistorier er meget sjældnere

Slavefortællinger som Olaudah Equiano, der tilbyder et synspunkt fra holdet og ikke fra øverste dæk, er meget sjældnere. Der er et par vidnesbyrd fra retslige kilder, der fortæller rejsen og krydsningen af ​​visse slaver, men de kan tælles på fingrene på den ene hånd, mens de, der vedrører livet i plantagerne, er flere. Jeg dokumenterede også mig selv om det gamle Afrika. Forskningen på dette område er uddybet i de senere år, især takket være bogen af ​​François-Xavier Fauvelle. Og så er der også værkerne fra nogle skøre mennesker, som Jean Boudriot, som skrev på en båd, der hedder L'Aurore!

Dette er den der inspirerede dig Den søde Amelie, hvor Alma går i gang ...

Ja, denne båd forlod i 1784, to år før Den søde Amelie. Jeg har halvtreds eller tres skud af dette skib og dets ramme, der giver mig mulighed for at gå omkring det. L'Aurore forlod Rochefort, hvor det blev bygget, til en klassisk passage. Han ankom i Senegal og sejlede derefter langs kysten til Kongo Kongeriget. Derefter krydsede den Atlanterhavet mod Santo Domingo, så på højden af ​​sin pragt. Slavehandelen var intensiv der for at tillade produktion af sukker.

En hukommelse begynder at være i live, når vi kan tilføre den fantasi

Alma er en af ​​de sidste repræsentanter for Oko-folket. Eksisterede dette folk virkelig?

Nej, det er min del af fantasien. Jeg havde brug for denne frihed i den meget virkelige verden, som jeg beskriver ved at fremkalde kongeriget Boussa, Niger-floden, Ashantierne. Jeg led for meget, mens jeg læste hvad der eksisterede i litteraturen om emnet: typiske stier for unge fangenskaber ... i genren "Live my life as a slave"! En hukommelse begynder at være i live, når vi kan tilføre den fantasi. Dette er den eneste måde at hylde ham. Så jeg oprettede Okos, som giver mig mulighed for at komme tæt på det fantastiske med denne idé om et folk, der, under reducering, koncentrerer kræfter og talenter. Så meget, at de næsten vil erhverve supermagter.

Der er en orisha med dette navn ...

Dette folk er en slags syntese, en noget kubistisk collage af elementer, der er lånt fra forskellige civilisationer. Jeg læste historien om en øde by meget hurtigt, uden at nogen vidste hvorfor, og hvor vi fandt en masse keramik. Det er i foldene af denne slags mysterium, som jeg opfandt dette folk. Selve ordet er en fabrikation, selvom der er et Oyo-folk ...

Der er et element af magi i din roman. Er det fordi det ofte er forbundet med kontinentet?

Jeg ville have, at der skulle være noget magi - når han sætter sig, vokser planter under Almas bror - fordi den slags syn transporterer mig. Men jeg ville ikke have brugt en Spider-Man supermagt, jeg havde brug for at basere denne magi på afrikanske traditioner, sange og grioter i særdeleshed. Almas mor, der holder skibet sammen med sin sang og sin historie, opfandt jeg ikke hende. På et slaveskib blev en kvinde overladt til at synge om natten, da oprør brølede, da hun svækkede. Det er en historie, der får mig til at tro, at jeg aldrig vil leve op til, hvad der skete.

I denne tome fortæller du, hvordan afrikanere fangede andre afrikanere.

Alle historikere taler om det. I det XNUMX. århundrede var der ingen angreb, fordi vesterlændinge var bange. De foretrak at outsource dette meget farlige job, der krævede, at de flyttede væk fra deres base og kæmpede, når de foretrækkede at forhandle. I Alma, Jeg viser, hvordan denne handel med dens skibe og deres gabende besiddelser, der slukede mennesker, har fuldstændigt uorganiseret og udtømt Afrika. Denne industrialisering skyldes suget på kaffe og sukker i europæiske gårdspladser og forstæder. Jeg tager ikke fejl af den hånd, der leder den. Med tre bind på 400 sider kan jeg vise kompleksiteten af ​​denne historie.

Dine karakterer er også komplekse. Og dybt menneskeligt.

Min råvare er det menneskelige og det universelle i det menneskelige. Uanset om jeg støtter en europæer eller en afrikaner, gør jeg det nøjagtigt på samme måde. Hver karakter har tusind facetter, og jeg kan ikke klare at skabe en skurk uden at vise den fejl, der fik ham til at betyde. Jeg prøver ikke at undskylde dem - jeg har noget rigtig affald i mit portrætgalleri! - men de kom ikke ud af deres mors liv med det ”onde” tegn på deres pande.

Du har stadig en ret marxistisk vision om forholdet mellem de gode fyre og de dårlige fyre ...

Det er også en klassisk vision af historien om hele evigheden, imod ulven og lammet. Jeg har de gode gamle fejl fra fortælleren, der konfronterer den mørke skurk med den stakkels lille ting, der kastes om af livet. Dette lodrette billede af forhold, som vi finder i Tobie Lolness med Jo Mitch, en slags ejendomsmægler, er det afspejlingen af ​​livet.

Dette øjeblik i historien er forbløffende, idet det benægter en del af menneskeheden

Som en del af menneskehandelen havde jeg ingen problemer med at opbygge en skurkes karakter. Dette øjeblik i historien er forbløffende, idet det benægter en del af menneskeheden. Og alle nød godt af det. En bager fra Frankrigs dybder kunne selv sælge sine kiks selv på bådene! Europa blev bygget sådan!

Hvor finder de næste to bind sted?

Den anden begynder i byen Cap-Français og finder sted i Santo Domingo såvel som i Louisiana på plantagesiden. Der er også en europæisk del, lige fra starten af ​​afskaffelsen i England, omkring en karakter, der virkelig eksisterede, Thomas Clarkson, en ung briton, der begynder at kæmpe for slaveres befrielse. Og Alma mødes igen i Versailles i løbet af vinteren forud for den franske revolution. Det tredje bind vil fokusere på den store oprør fra Santo Domingo. Sammen med de mislykkede europæiske afskaffelsesbevægelser vil jeg beskæftige mig med ægteskab og de øjeblikke, hvor slaver prøver at befri sig.


Kontrovers i et glas vand

En plade fra bogen "Alma" af Timothée de Fombelle.

En plade fra bogen "Alma" af Timothée de Fombelle. © JOEL SAGET / AFP

En lille kontrovers rørte det litterære samfund ved udgangen afAlma. Den angelsaksiske redaktør af Timothée de Fombelle, Walker Books, har faktisk besluttet ikke at offentliggøre det under påskud, at forfatteren som hvid ikke ville være legitim til at fortælle historien om et sort barn konfronteret med slaveri. Dette er ikke første gang, denne slags ideer inviteres ind i debatten: der var en tid, hvor nogle overlevende fra koncentrationslejre nægtede, at deres historie blev genstand for en fantasibog. Men at skubbe denne logik til det yderste ville være at underskrive dødsfaldsordre for al litteratur. En bestemt Victor Hugo skrev i forordet Contemplations: ”Vi klager undertiden over forfattere, der siger mig. Fortæl os om os, vi råber på dem. Ak! Når jeg taler til dig om mig selv, taler jeg om dig. Hvordan føler du det ikke? Ah! nar, der tror, ​​at jeg ikke er dig! "

Denne artikel opstod først på UNITED AFRICA

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse offentliggøres ikke.