[Tribune] Tunesien: Når den umulige vedtagelse af valgloven afslører demokratisk umodenhed - JeuneAfrique.com

Incapables depuis des mois de se mettre d’accord sur un nouveau Code électoral, les députés ont offert jeudi un bien triste spectacle, reportant une nouvelle fois l’adoption du texte aux dispositions controversées, notamment concernant le seuil de représentativité et l’exclusion de certains candidats au scrutin présidentiel de novembre.

Tunesiske parlamentsmedlemmer kan lide at tage deres tid. Siden september 2018 diskuterer de sporadisk ændringer af valgkodensåledes at emnet syntes at blive opbevaret i en af ​​de mange skuffer i Folkerepræsentantforsamlingen (ARP). Men spørgsmålet er fortsat afgørende, lige over tre måneders parlamentsvalg.


>>> READ - Tunesien: kontroverser over et udkast til ændring til valgret


Det er endnu mere så efter regeringens offensiv siden maj for at inkludere nye foranstaltninger i teksten som sigter mere eller mindre end at spærre vejen til udenforstående, der glæder sig over hovedmålene. En metode, der minder om det gamle regims praksis en første for et land, der hævder sin revolution og kan prale af at have holdt flere valg endelig fri og gennemsigtig siden 2011.

Bekymringer

Torsdag juni 13, under Bardo-kuppen, spillede ikke mere og ikke mindre end demokratiets skæbne. En debat, hvis usikre udfald ville have appetit nogen tunesisk. Tape på tv-skærmen, jeg venter. Jeg venter på, at de valgte embedsmænd har afsluttet deres pause, at sætte sig ned og afslutte deres møder. Det er lang, meget lang.

Venner og politikere ringer, undrer sig over, hvad der foregår, og især leder efter en forklaring på disse udsættelse

Spændingen går op i et hak. Utålmodighed også. Skærmens stilhed ekko nu telefonens ring: venner og politikere kalder, undrer sig over hvad der sker, og især søger en forklaring på denne udsættelse. Deres angst er håndgribelig. De forventer kommentarer og forudsiger det værste, hvis loven er bestået i sin helhed.

I mellemtiden bringer hammerens slag af vicepræsidenten for ARP de valgte embedsmænd ud af deres arbejde. Det er meget varmt i eftermiddag i juni. Så begynder et forvirrende skuespil, hvor stregerne følger hinanden - samtidig med at man respekterer tid og sted for ensartet regel. Et show, der kunne have været komisk, hvis det ikke var en alvorlig negation af forfatningsmæssige principper.

Ottende møde

Så snart lovens titel er angivet, sætter en anmodning om en pause for høring af parlamentsgrupperne tempoet. Scenariet gentages for to andre punkter vedrørende valgtærsklen, der vil blive opretholdt ved 5% - som synes at være subsidiært til ændringsforslagene om udelukkelse af medier eller foreningsledere eller personer, der ansporer had. Skræddersyede varer for at afværge forstyrrende kandidater.


>>> READ - Præsidentvalg i Tunesien: Nabil Karoui og Kaïs Saïed langt foran afstemningen Sigma Council


Medlemmerne forlader deres pladser, kom og gå. Debatten ruller, mens nogle påpeger ordrer, henvises til forretningsordenen eller advarer om at snyde risici med det håndholdte eller elektroniske afstemningssystem. Kameraerne keder sig, filmen lænestole er utrætteligt tømt, mens vicepræsidenten skriger for at have valgt embedsmænd til at vende tilbage til hallen. Ingen synes at høre det, og igen bliver mødet udsat for manglende quorum.

Triumf af partisanship

Telefonen fordobles i vanvittighed. Ingen forstår, at mødet udsættes, men alle forstod, at loven bliver spillet backstage. endelig, Ennahdha og Tahya Tounes, skarpt ned i afstemninger, gør begge forreste. Partisanship og fælles interesser hersker. "Den fremtidige eftervalgsalliance falder masker", en foruroliget ven, bekymret for, at vi vil ændre reglerne i valgspillet så tæt på fristerne. Han er overrasket, selv om han lige har været vidne til krampe i lovgivningen og tvang på farten.

Mødet genoptages tirsdag. Derefter vil den prutende gå godt og indblandingen fra de første embedsmænd i staten også

Uden overgang går medlemmerne til et andet emne. Mødet genoptages tirsdag. I mellemtiden vil prutningen gå godt og indblandingen fra de første embedsmænd i staten også. En afvigende holdning til legeen, som sikrer, at disse måder kun vil øge modstandernes rang ved at gøre ofre, selv helte. Hun siger også, at demokratiets tilgang er risikabelt og betyder, at nøglefærdige modeller ikke kan reproduceres, men at de skal assimileres.

En bevilling, som mangler de borgere, til hvem demokratiet er blevet leveret uden brugsanvisning, og som er forbavset over, at debatterne således bliver til rat race. Regeringen, som lancerer et initiativ til at moralisere det politiske liv, er også forfatteren til en requiem for demokratiet. Et paradoks vanskeligt at opretholde, medmindre sanitet er et påskud til at udelukke og mule politisk mangfoldighed. Emnet kunne være det for baccalaureateksamenerne, der lige er startet i Tunesien: "I politik er alle slagene tilladt? Du har fire kl.

Denne artikel opstod først på UNITED AFRICA