[Tribune] Post-Cotonou-aftalen: Udfordringerne for EU og AVS-gruppen - JeuneAfrique.com

Pour le ministre togolais des Affaires étrangères, Robert Dussey, plusieurs défis ont été relevés depuis les négociations en vue d’un nouvel accord de partenariat entre l’Union européenne et le groupe des pays d’Afrique, des Caraïbes et du Pacifique (ACP).

Forhandlinger om fornyelse af partnerskabet mellem gruppen af ​​stater i Afrika, Vestindien og Stillehavet [AVS] og Den Europæiske Union [EU] ved udløbet af Cotonou-aftalen i 2020, begyndte 28 September 2018, på sidelinjen af ​​FN's 73th General Assembly i New York. Siden da er der allerede foretaget flere kvalitative fremskridt.

Første udfordring identificeret: Der blev fundet enighed om formatet for den fremtidige partnerskabsaftale. Det vil have et fælles fundament og tre regionale søjler. Den første, der gælder for alle medlemmer, omfatter både de grundlæggende værdier og principper for samarbejde og strategiske områder med prioriterede og indbyrdes afhængige spørgsmål for EU og AVS-gruppen. De tre regionale søjler, der defineres i overensstemmelse med de kontinentale enheder, der udgør sidstnævnte, afspejler hver regions særlige forhold og behov.

foredrag

Den første forhandlingsrunde sluttede på 14 December 2018, og udarbejdelsen af ​​teksten til den fremtidige aftale er undervejs. De to parter lukkede den anden runde af forhandlingerne om 4 i april sidste år i N'Djamena [Tchad], på det tredje møde mellem chefforhandlere [Croatian Neven Mimica, for EU og forfatteren af ​​dette forum , for AVS-gruppen].

Det gav mulighed for at gennemgå de strategiske prioriteter i den næste aftale, at gennemgå fremskridt og indlede den tredje forhandlingsrunde med fokus på de regionale søjler. Endelig blev der afholdt en række regionale konsultationer - EU-Stillehavet i slutningen af ​​februar i Samoa; EU-Afrika, 3 maj i Eswatini; og EU-Caribien, 14 maj, i Jamaica - hvorfra forhandlingerne vil accelerere.

De strategiske prioriteter i den næste aftale bygger op fredelige, stabile, folksamfundede samfund baseret på respekt for menneskerettigheder, fred og sikkerhed.

AVS-parternes forventninger til modernisering af partnerskabet med EU er enorme, Post-Cotonou-aftalen, hvis hovedmål er bæredygtig menneskelig og økonomisk udvikling af dets medlemmer. Retten til vores folk og vores lande til udvikling er den ideelle regulator for de igangværende forhandlinger. I denne dynamik er de strategiske prioriteter i den næste aftale opbygningen af ​​fredelige og stabile samfund, der er centreret om mennesket og baseret på respekt for menneskerettigheder, fred og sikkerhed; menneskelig og social udvikling inklusiv og bæredygtig økonomisk udvikling og vækst; miljømæssig bæredygtighed og overvejelse af klimaændringer; migration og mobilitet. Denne aftale, som vi ønsker at være mere frugtbar, mere retfærdig og mere ansvarlig, bør bidrage til at fremskynde udviklingen af ​​AVS-landene.


>>> À LÆS - Topmøde mellem EU og AU: europæiske og afrikanske lokomotiver af handel


Dets medlemmer organiserede sig i henhold til en regional logik for at svare på et imperativ for effektivitet. Afrika, Caribien og Stillehavet har hver især stor erfaring med regionaludviklingsplanlægning og økonomisk integration. Den første har siden 2015 en udviklingsagenda, og Continental Free Trade Area (Zlec) er ved at blive oprettet.

Tre regionale protokoller

Caribien-regionen er baseret på en fællesskabsstrategisk plan og et indre marked. Hvad angår det fremragende arbejde på øerne i Stillehavsforummet om miljøspørgsmål på regionalt plan inden for fiskeri, telekommunikation eller energi, er det kendt for AVS-landene.

Forhandlingerne vil føre til en hidtil uset aftale, hvis udfordring er at bidrage kvalitativt til udviklingen af ​​dets medlemslande

I overensstemmelse med deres indenlandske handlinger forventes Afrika, Caribien og Stillehavet at forhandle direkte deres respektive regionale protokoller med EU i lyset af deres udviklingsambitioner. Og i sidste ende vil vi have en aftale med en fælles kerne og tre regionale protokoller [EU-Afrika, EU-Caribien og EU-Stillehavet].

Ved at styrke regionerne er AVS-gruppen overbevist om, at de vil gøre et effektivt substantivt arbejde. Desuden vil forhandlingerne føre til en hidtil uset aftale, hvis udfordring vil være at bidrage kvalitativt til udviklingen af ​​dets medlemslande.

Vi har pligt til at gå videre sammen, fordi manglen på udvikling af nogle, uanset hvor den er, truer andres fremskridt. "Verden er en fælles verden", skrev Martin Heidegger i Væren og tiden, og dens udvikling er et fælles ansvar.

Denne artikel opstod først på UNITED AFRICA