Schweiz: Schweiz: Hundredtusinder af kvinder på gaden for at kræve lige løn

På arrangementet, i Schweiz, 14 juni. STEFAN WERMUTH / AFP

Hundredusinder af schweizere, klædt i lilla, fejede gaderne fredag ​​14 juni for at forsvare deres rettigheder og kræve lige løn. "Down with patriarchy", "Min krop er min" ou "Harry Potter ville være død, hvis Hermione ikke eksisterede"kan du læse om nogle plakater.

Cirkulation af sporvogne blokeret i Zürich, oplyste katedral steg i Lausanne, knytnæve projiceret på en skyskraber i Basel ... næsten tredive år efter deres sidste historiske strejke, har schweiziske kvinder fordømt kønsbestemt vold og forsvarede anerkendelse af arbejde i hjemmet . Mobiliseringens højdepunkt var en march i slutningen af ​​dagen i flere byer, herunder Bern, foran regeringens og parlamentets sæde.

Aurelia, en studerende i 16 år, der deltager i parade i Genève, har til hensigt at fordømme "Hypersexualisering af kvindens krop" i samfundet, især på sociale netværk.

Lire aussi I Schweiz opfordrede kvinder til at strejke for at fordømme uligheder

Symbolisk afbrydelse i Parlamentet

I Berne afbrød de deputerede deres debatter i femten minutter symbolsk. Mange parlamentsmedlemmer havde lilla, ligesom forsvarsministern, Viola Amherd. Politi- og justitsminister Simonetta Sommaruga mødte aktivister på den lokale togstation.

I Lausanne begyndte mobiliseringen i nat ved katedralen, hvor kvinderne ringede klokker på forpladsen. Et bål blev tændt, og den religiøse bygning blev belyst. Fem hundrede mennesker blokerede derefter en bro. I mange byer er kvinder kommet sammen for at synge. Og en kæmpe klit på en vogn gik rundt i Zürich.

Lukkede vuggestuer, minimal service på skolerne, nogle byer - som Genève - støttede mobiliseringen. Passage til en tale til Den Internationale Arbejdsorganisation, den administrerende direktør for Den Internationale Valutafond, Christine Lagarde, blev fastgjort til hendes jakke en stift med logoet for feministisk knytnæve.

Arrangementet bedømt "Ulovlig" af arbejdsgiverforeningen havde til hensigt at spørge "Mere tid, flere penge og respekt". Hun gentog den store strejke schweiziske kvinder, der havde samlet deltagere 500 000 den 14 1991 juni ti år til dagen efter indførelsen af ​​princippet om ligestilling mellem kønnene i forfatningen. Kvinderne havde fordømt manglen på konkrete foranstaltninger og uligelsen af ​​lønningerne. Denne mobilisering førte til ikrafttrædelsen af ​​lov om ligestilling på arbejdspladsen i 1996.

Lønforskel på 20% i gennemsnit

Drevet af #MeToo-bølgen fortsætter den nye generations repræsentanter den kamp, ​​som deres ældste begyndte for næsten tredive år siden, mod en ligestilling, der stadig ikke er opnået. Kvinder er således gennemsnitlige omkring 20% mindre end mænd. Og på lige fod, herunder uddannelse og anciennitet, er lønforskellen stadig tæt på 8%, ifølge regeringen.

I 1991 havde en ud af syv kvinder mobiliseret. Denne figur er endnu mere usædvanlig, da arbejdsstop er meget sjældne siden introduktionen, i 1937, af "Arbejdsfred", en aftale indgået mellem arbejdsgivere og fagforeninger ekskl. brug af strejker til fordel for forhandlinger. Tanken om at genoptage strejken blev født under fagforeningernes stød, idet den sidstnævnte ikke havde lettet på at gennemføre loven om lighed i 2018 princippet om sanktioner over for de virksomheder, der overtrådte lige løn.

I Schweiz er anerkendelse af kvinders rettigheder langt fra hinanden. Kun i 1971 fik de stemmeret. I de senere år er der sket fremskridt, såsom afkriminalisering af abort, i 2002, og en fjorten uger betalt barselsorlov i 2005. Men fædreorlov eksisterer ikke, og crèche steder, begrænsede og dyre, er et stort handicap for kvinders erhvervsmæssige aktivitet. Verdensøkonomiske Forum (WEF) vurderede fredag ​​det "Ændringer har været for langsomt" i Schweiz, der opfordrer regeringen og virksomhederne til "Afhjælpe denne situation".

Artikel forbeholdt vores abonnenter Lire aussi #Metoo, Baupin-forsøg, LOLs Liga: Den sunde vrede hos kvinder
Reag eller konsulter alle bidragene

===> Flere artikler om SCHWEIZ her <===

>

Denne artikel opstod først på https://www.lemonde.fr/international/article/2019/06/14/suisse-des-milliers-de-femmes-dans-la-rue-pour-reclamer-l-egalite-salariale_5476430_3210.html