Raymond Ranjeva: "De spredte øers retlige problem er lukket" - JeuneAfrique.com

For den tidligere vicepræsident for Den Internationale Domstol, Raymond Ranjeva, en fransk-Madagaskars fælles forvaltning af spredte øer er "en ikke-problem," Generalforsamling FN har anerkendt suverænitet Antananarivo på disse territorier fra 1979.

Han ændrede situationen på spredtøernes fil. Eller rettere sagt de malagasiske øer i Det Indiske Ocean, som han kalder dem efter 34 / 91-resolutionen fra De Forenede Nationers Generalforsamling. I 1979 opnåede Raymond Ranjeva og hans team afstemningen i denne tekst, som bad den franske regering om at begynde "uden yderligere forhandlinger med den malagasiske regering med henblik på reintegration af øerne, der vilkårligt var adskilt fra Madagaskar".

Men tvisten er forblevet siden. 29 May 2019 i Paris, Andry Rajoelina og Emmanuel Macron har lovet en løsning af 26 June 2020, Sixtietårsdagen for uafhængighed. De annoncerede oprettelsen af ​​en "blandet kommission" - eller snarere dens reaktivering, en institution af denne type har sat for første gang i september 1990 i Paris ...

Raymond Ranjeva er nu formand for Malagasy Academy, landets mest prestigefyldte forskning og tænketank. Han tjente også som dommer og Næstformand for Den Internationale Domstol (ICJ) fra 1991 til 2009. Han leverer for Jeune Afrique, hans vision om dette problem, som har kompliceret forholdet mellem Paris og Antananarivo i årtier.

Ung Afrika: Andry Rajoelina spurgte Emmanuel Macron om at "finde en løsning for forvaltningen eller tilbagetrækningen af ​​de spredte øer i Madagaskar". Er det ikke at sætte sig i en ringere stilling at bede om en løsning uden at fremsætte et forslag?

Raymond Ranjeva: Det er en fortolkning. Jeg siger bare, at hvis vi taler om "løsning", er det fordi der er et problem. Mens det juridiske problem er lukket. I 1960 var det en afkortet dekolonisering. Øerne blev afskåret fra Madagaskars territorium ved en unilateral handling fra den franske myndighed i april 4, efter afslutningen af ​​forhandlingerne, på tærsklen til den indledende aftaler om uafhængighed.

Det er en dato, som i lyset af folkeretlige praksis falder under den såkaldte "mistænkte" periode, hvor parterne uden forhandlinger tager ensidige handlinger. Medlemmerne af Malagasy 1960 delegationen, jeg interviewede, fortalte mig, at disse små øer aldrig er blevet nævnt. Det er efter min mening det, der skete. Og vi brugte dette argument i 1979.

Men resolutionerne fra FN's generalforsamling er ikke bindende ...

Denne samling anerkender højre. Også, hvis du kigger på den seneste udtalelse fra ICJ på Chagosøerne, i 2019, Du vil i begrundelsen se, at beslutningen om 1979 på de malagasiske øer er noteret. ICJ, med juridiske midler, konsoliderer således den lovlige gyldighed af 1979-beslutningen og eksistensen af ​​forpligtelser hertil. Maurice ville aldrig have haft titler på Chagos uden vores 1979-opløsning.

For alle, der har lavet loven, er det indlysende, at det juridiske problem er lukket ... Desuden er medforvaltning et ikke-emne. Den franske senat har allerede afvist dette forslag om Tromelin Island-tvister med Maurice.

Hvad var dine argumenter i 1979?

Rent juridisk. Der var ingen geopolitiske overvejelser. På det tidspunkt fortalte Frankrig os: "Disse øer har absolut ingen interesse". Navnet "Spredte Øer" er også en manifestation af fransk uinteresse på disse øer på det tidspunkt og har en kolonial konnotation i dag.

Juan de Nova, en af ​​de spredte øer. © Google maps

Hvad er disse øers interesse nu, og hvordan forklarer du denne vending?

Oceanrum er i øjeblikket kernen i globaliseringen, som er defineret ved etablering af strategier og kommercielle strukturer, der fører til et samlet globalt marked. Det er også vigtigt ud fra et miljømæssigt synspunkt, fordi havet kan dø, hvis du ikke gør noget. Og disse øer har kulbrinte reserver.

Den malagasiske og franske spekulerer på muligheden for, at Madagaskar udnytter disse øers potentiale eller endog udøver deres suverænitet i betragtning af landets begrænsede menneskelige og materielle ressourcer ...

Dette er et falsk problem! I en globaliseringsramme giver en udelukkende suverænistisk tilgang ikke mening. Selv i den europæiske sammenhæng forvalter hver stat ikke sin maritime politik særskilt! Hvorfor ikke tænke på global ocean governance? I dag har vi brug for universelle institutioner med retfærdig forvaltning, der sikrer retfærdighed og fred. Det er det virkelige problem! Men malagasiske suverænitet må forblive, fordi Madagaskars deltagelse i denne myndighed er netop betinget af denne suverænitet.

Denne artikel opstod først på UNITED AFRICA