Marokko: Vidnesbyrd og koldsved under retssagen af ​​dobbeltmordet på turister i Marokko

Tribunal de Salé, 30 kan 2019. FADEL SENNA / AFP

I rummet er atmosfæren spændt. 24-forsvarerne træder ind i den anklagedes boksning under politiets øje. Mange bruger et skæg og a qamis, det lange beklædningsgenstand værdsat af salafisterne. Serene, de står ved skulderen og snakker og smiler. Anbragt under et portræt af kong Mohammed VI overtrukket af et vers fra Koranen, kalder dommer Abdelatif Amrani en første anklaget for baren, fredag ​​14 juni.

De anklagede vurderes at have halshugget to unge skandinaviske vandrere, der blev fundet døde i deres telt på 17 December 2018, mens de campede nær Mount Toubkal i High Atlas. Et filmet angreb, der blev udsendt i kølvandet på sociale netværk med en anden video, hvor påståede terrorister lovede tro på den islamiske stat (IS).

Før han kommer ud af boksning, Me Khalid Al-Fataoui, advokaten for det danske offerfamilie, Louisa Vesterager, spørger "At ansvaret for den koraniske skole, hvor alle de anklagede har tilstået at have været uddannet, bliver begået".

Halv-smil på læberne

Abdelatif Armani vil styre efter overvejelser. Den marokkanske advokat er ikke overrasket. "Hvis denne koraniske skole er involveret, vil tusindvis af mennesker sandsynligvis demonstrere i retten" Han forklarer. Ved den tidligere høring havde Louisas familie sluttet sig til sagsøgeren og havde allerede anmodet om det "Moral ansvar" af den marokkanske stat til erstatning. "Staten skal kontrollere de koraniske skoler og det religiøse felt. Vi kan ikke acceptere disse uddannelsessystemer, der er i overensstemmelse med Marokko og vores internationale forpligtelser ", argumenterer for Me Al-Fataoui.

Lire aussi Mord på skandinaviske turister i Marokko: Den største mistænkte tilstår

Forhøringen begynder. I baren har den første anklagede en historie, dømt til tre års fængsel 2015 for "Undskyldning for terrorisme". Det er i fængsel, at han møder Abdessamad Al-Joud, hovedmistenkt. Under høringen af ​​30 maj tilstod sidstnævnte at have dekapiteret de to unge vandrere. "Skaden er enorm, siger Me Al-Fataoui. Traumatiseret, familierne efterfølges af psykiatere. Jeg vil indgive fuldmagt med dødsstraf. Mens det ikke har kørt siden 1993, håber jeg, det vil være denne gang. "

Demonstration af støtte til familier af to unge skandinaviske turister slagtet ved Imlil, 17 December 2018.
Demonstration af støtte til familier af to unge skandinaviske turister slagtet ved Imlil, 17 December 2018. FADEL SENNA / AFP

I alt blev 13 sagsøgte stillet spørgsmålstegn ved dommeren i mere end fem timer. De fleste præsenteres som medlemmer af a "Terroristcelle" ledet af de vigtigste sagsøgte. Nogle få mistænkt for ikke-rapporterende kriminalitet holdt kun et par minutter ved roret. Men andre blev forhørt i mere end en halv time af dommeren, nægter både politiets rapporter og udtalelser fremsat for undersøgelsesdommeren.

Med arme krydset på brystet, bekræftede Said Taoufik alle anklager mod ham, herunder "Undskyldning for terrorisme" et "Formation af en bande til at forberede og begå terrorhandlinger". I hans qamis blågrå, svarer han bekræftende på alle dommernes spørgsmål. "Vil du fortsætte jihad? " spørger han. "Ja, selvfølgelig" svarer den tidligere soldat, der forlod hæren i 2016. Han indrømmer, at hvis han på det tidspunkt havde de samme overbevisninger som i dag, ville han have begået angreb inde i hæren med de våben, han havde i sine hænder.

Lire aussi Marokko: Barely genåbnet, retssagen til mordet på skandinaviske turister er blevet udskudt

Når dommeren spørger ham om han har "Værdsat" den gestus, der udføres ved Imlil, svarer han, at den ikke blev henrettet "Korrekt". "Vi var nødt til at dræbe mænd snarere end kvinder" Han holdt. En logik, der har frosset publikum.

Og når Me Al-Fataoui spurgte den anklagede, om han efter hans opfattelse "Marokkos samfund er imod islam", fulgte en dialog, der igen blev chokeret:

"Nej, men systemet er, svarede han.

- Er politiet og politiet del af dette system?

- Ja, de er knyttet til tyrantregimet. "

Forfærdet, at dommeren tørt beder ham sætte sig ned igen, og den unge mand vender tilbage til 23 år på forkant med boksning anklaget sammen med de fire hovedmistænkte, halvt smil.

"Ven med kristne"

Gruppen af ​​sagsøgte har kun en udlænding. Klædt i sin grønne jogging ser Kevin Zoller Guervos, en Hispano-Swiss 25 år, træt ud. Han fandt et smil, da hans mor formåede at zigzag under pause mellem politiet for at hilse på ham gennem plexiglaset, hans søn 2 år på hoften. Baseret i Marrakech siden 2015 er Kevin anklaget for at have deltaget i radikaliseringen af ​​nogle af de mistænkte, selvom han hævder sin uskyld. "Nogle mennesker tror, ​​at han er en terrorist, men der er ingen beviser! Vi kan ikke udlede noget af ordene " Moderen til sagsøgte er foruroliget og gentager, at hans søn ikke engang taler arabisk.

Lire aussi Efter to turists død ramte Marokko terrorrisikoen

disse 'Words'de er de af flere fanger, der siger, at de kender Hispano-Schweiz. I maj 30-høringen hævdede Abdessamad Al-Joud, at Kevin aldrig havde talt om jihad i Marokko, men snarere sluttede sig til en filial af IS i Filippinerne.

De to mænd mødtes takket være Abdelghani Chaabti, som lærer i en koransk skole. I baren fortalte manden med krøllet sorte hår dommeren, at schweizerne bad med dem. "Jeg råbte ham til at opgive sin jihad ideologi - og han fortalte dig hvad? - Det modsatte, han fortæller med en lille sløv latter. Koncentreret, Hispano-Schweiz lytter til vidnesbyrdet takket være oversætteren ved hans side.

Moderen og hustru Hispanic Schweiz, Kevin Zoller Guervos, anklaget i den dobbelte mord på skandinaviske turister halshugget i december 17 2018 i Høje Atlas.
Moderen og hustru Hispanic Schweiz, Kevin Zoller Guervos, anklaget i den dobbelte mord på skandinaviske turister halshugget i december 17 2018 i Høje Atlas. AFP

Under pause foretrak Fatima, Kevins kone, at forlade retssalen. "I Marokko ønskede Kevin at vende tilbage til islam, men han var aldrig radikal. Han skulle i begyndelsen til moskeen, men sidst har han tabt religion, siger den unge kvinde, der siger at han har slået bånd med andre indsatte i mere end et og et halvt år. "Kevin blev også venner med tre sorte afrikanske migranter, der sov i kirken. En radikal ville aldrig hjælpe kristne ", fortsætter den unge kvinde med sort slør og lange vipper lavet bag hendes briller.

Mod 17 timer, advokaten for Hispano-Schweiz, Me Saad Sahli, anmode om udsættelse af høringen. "Min klient skal forklare mig den anklagedes ord. Jeg er nødt til at forberede mit forsvar i henhold til de nye elementer ", Han forklarer. Lidt snakkesalig, han undslipper ved at sikre: "Min klient har ikke fanatiske ideer, jeg vil retfærdiggøre det. " Næste høring af 20 juni.

Reag eller konsulter alle bidragene

===> Flere artikler om MAROKKO her <===

Denne artikel opstod først på https://www.lemonde.fr/afrique/article/2019/06/14/temoignages-et-sueurs-froides-lors-du-proces-du-double-meurtre-de-touristes-au-maroc_5476438_3212.html