Indien: Hvordan indo-israelske relationer er flyttet fra had til hemmelige relationer til at blive forelsket | Indien News

NY DELHI: Israels premierminister Benjamin Netanyahus tweet takker sin indiske modstykke Narendra Modi for indiens stemme til fordel for Tel Aviv ved De Forenede Nationers Økonomiske og Sociale Råd (ECOSOC) - mod at give rådgivende status til en palæstinensisk ngo - offentligt afsløret "kærlighedshistorien" mellem Indien og Israel i Indiens første pro-Israel stemme i FN.

Hvordan blev de to asiatiske nationer så tætte?
Rent og simpelt had
For to lande, der dukkede op samme år - 1947, selv om Israel officielt blev fri i 1948 - og den samme koloniale mester, Indiens forhold til den nyoprettede nation ved grænsen fjendtlighed, stemte New Delhi imod oprettelse af staten Israel i FN i 1947 og mod hans optagelse i FN i 1949.
Acceptance modvilligt
I 1950 anerkendte Indien Israel som et særskilt land, der tillod det at udnævne en æreskonsulent i Mumbai - en lokal jødisk beboer - i 1951. Dette indlæg blev omdannet til et konsulat i 1953, hvilket resulterede i en langsom stigning i de bilaterale relationer - især i 1956, da israelsk udenrigsminister Moshe Sharett besøgte Indien. Suez-krisen (Egypten havde nationaliseret Suezkanalen, hvilket førte til en krig mellem Israel og Egypten).
Hemmelighed (b) romantik
1962-krigen mellem Indien og Kina var første gang Indien bad om hjælp med våben og ammunition, mens den indiske premierminister Jawaharlal Nehru skrev til sin israelske modpart Ben Gurion, som svarede ved at sende skibe lastet med våben. Selv som de to nationer offentligt fastholdt deres afstand - takket være Washingtons gunstige holdning i Tel Aviv og til Indiens grundlæggelse af Non-Aligned Movement (NAM) i 1961, som var et forum pro-sovjet de facto - Israel reagerede på Indiens opfordring til hjælp i 1971-krigen med Pakistan og 1999 Kargil-krigen. I dag er Indien Israels største våbenkøber, mens Israel er næststørste våbenleverandør for Indien, efter Rusland. Det indiske spionagentur RAW, der blev oprettet i 1968 under Indira Gandhis embedsperiode som statsminister, samarbejdede aktivt med Mossad, det israelske spionagentur.
optøning
Det var i 1992 med VP V Narasimha Rao, at Indien i sidste ende etablerede diplomatiske forbindelser med Israel - flere faktorer, der bidrog til beslutningen. Den vigtigste af disse var Sovjetunionens sammenbrud og begyndelsen af ​​den israelsk-palæstinensiske fredsproces i 1991, der involverede ikke kun Tel Aviv og PLO, ledet af Yasser Arafat, men også arabiske lande som Syrien, Jordan og Libanon. der har givet New Delhi det spillerum, der er nødvendigt for at rette op på sin pro-sovjetiske og pro-arabiske tilbøjelighed til verdensdiplomati. Den offentlige stilling Indien vis-a-vis Israel var tilsyneladende en økonomisk og politisk behov for at tilfredsstille de olierige nationer Vestasien og nogle indenlandske politiske valgkredse - Arafat ville være villige til at hjælpe Indira Gandhi til rally i sin favorisere stemmerne fra indianernes muslimer.
Åbent sæson
Den første idé om, at vinden gik til fordel for Israel, kom i 2015, da Indien undlod at stemme imod Israel i FN's Menneskerettighedskommission. Dette besøg blev fulgt af det første besøg af en indisk premierminister til Israel, da Modi foretog et tre dages besøg på 2017 - selvom han stemte imod USAs beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. Israel. Hvem sagde at optrædener ikke kan være vildledende!

Denne artikel opstod først (på engelsk) den TIDENE AF INDIEN