Canada - Hvorfor sites hævder Trudeau "tigger" lande "for at sende ham 1 millioner indvandrere"

"Den canadiske premierminister beder den nigerianske præsident om at sende ham 1 millioner indvandrere," siger en artikel udgivet i april (Nyt vindue) på CBTV site. Han forklarer, at Canadas premierminister Justin Trudeau har meddelt oprettelsen af ​​et nyt beskæftigelsesprogram for indvandrere. Dette program eksisterer ikke, og hr. Trudeau har aldrig haft sådanne drøftelser med præsidenten for Nigeria, Muhammadu Buhari.

Den opfindte historie blev delt nogle 2600 gange, især i Facebook-gruppen "Gule Vests Canada", der var knyttet til den kanadiske del af den gule vestebevægelse, hvor den fremkalder negative reaktioner.

Artiklen cirkulerer også på sociale netværk som WhatsApp i Nigeria. Det er umuligt at bestemme, hvor mange gange det er blevet delt i dette sociale netværk, da det er krypteret og samtalen ikke er offentlige. men Agence France-Presse Faktura Kontrol kontor (Nyt vindue) i dette land og i Kontor for Canada's højkommissær til Nigeria (Nyt vindue) Begge fandt det nødvendigt at nægte nyheden.

Forstør billedeLe Haut-Commissariat du Canada au Nigeria a démenti les fausses nouvelles sur l’immigration. Dans ce message sur Twitter, il est écrit, en utilisant une expression du dialecte nigérian : « Si vous voyez une histoire en ligne sur l’immigration au Canada qui paraît trop belle pour être vraie, soyez vigilant. » Photo : Capture d’écran – Twitter

Nigeria er ikke det eneste land, der er målet for denne falske nyhed. Der er udgivet identiske artikler på denne side, der er målrettet mod Filippinerne, Zambia, Zimbabwe, Liberia, Pakistan, Ghana og Uganda. I alle disse tilfælde er teksten identisk, men vi ændrede simpelthen navnet på landet og statsoverhovedet, der angiveligt talte med Justin Trudeau.

Vi ser en collage af flere artikler med samme titel, med undtagelse af navnet på det land, der ændres.CBTV-webstedet offentliggør gentagne gange de samme falske nyheder, der hævder, at Canada hævder en million indvandrere til forskellige lande. Foto: CBTV screenshot

Et andet websted, City News, som forsøger at lade ud som et lokalt canadisk medie, har også udgivet nogle af disse artikler. Det ser ud til at blive forvaltet af samme person som CBTV, da en CBC-analyse fastslog, at begge websteder har samme Google Analytics-id.

På siden af ​​indvandring, flygtninge og statsborgerskab Canada (IRCC) bekræftede en talsmand, at afdelingen er opmærksom på denne misinformation. "IRCC overvåger jævnligt misinformation online. Når falske oplysninger distribueres, som i dette tilfælde, forsøger vi at handle hurtigt for at give fakta, "sagde Rémi Larivière. Han tilføjede, at ministeriet har skrevet en tweet og et Facebook-indlæg for at sætte posten lige.

Nej, Canada hævdede ikke en million indvandrere til hvert af disse lande

Selvom nyheden er fejlagtig, har figuren af ​​1 millioner indvandrere en baggrund af sandhed. Den canadiske regering annonceret i 2017 ønsker at byde velkommen til flere indvandrere af 2020310 000 i 2018, 330 000 i 2019 og 340 000 i 2020, for i alt 980 0000 nye indvandrere over tre år.

Dette nummer omfatter det samlede antal indvandrere, som landet ønsker at modtage, uanset land og ikke land.

En anden falsk artikel fra CBTV-webstedet (Nyt vindue) hævder, at det canadiske parlament ville have godkendt visumfritagelsen for besøgende fra visse fremmede lande. Igen offentliggør webstedet den samme artikel gentagne gange og ændrer kun navnet på det pågældende land og statsoverhovedet. Fiji, Sri Lanka, Sydafrika og Gambia har alle været målrettet mod disse falske nyheder. For Sri Lanka er artiklen endda blevet oversat til tamilske.

Ifølge professor i medievidenskab Herman Wasserman fra University of Cape Town, Sydafrika, er det ikke overraskende, at Canada er kernen i artikler, der imødekommer et afrikansk publikum, da det er en destination, som mange ønsker at indvandre.

Hvis du skriver historier om indvandring, er det noget, som mange afrikanere tænker på: indvandring, bliver mere mobil, har et bedre liv. Så disse slags historier er umiddelbart attraktive.

Herman Wasserman, professor i medievidenskab, universitetet i Cape Town, Sydafrika

Ifølge ham har Canada også et ry for at være mere velkommen til indvandrere end USA, hvilket gør disse falske nyheder mere troværdige. "Trudeau har et mere positivt og venligt billede i medierne end Trump. Det er meget velkendt, at Trump er anti-indvandring, at han ønsker at bygge en mur, og at USA er et miljø fjendtligt for udlændinge, "siger Wasserman.

Afrikanske og asiatiske stjerner falsk død

Ud over de falske nyheder om indvandring har disse to steder også videregivet hoaxer, der fejlagtigt annoncerer dødsfald for kendte personer. De fleste "ofre" er atleter, populære aktører eller andre offentlige figurer, herunder fra Afrika og Sydasien. I alle tilfælde erklæres det, at de ville være døde under rejser i Canada, men artiklerne forbliver vage om datoen for ulykken og den præcise placering af døden.

"Manden grebet af et køretøj i Toronto ville være Guyanese cricketer Shivnarine Chanderpaul," siger en af ​​disse artikler (Nyt vindue). «SENESTE TID: [nigeriansk skuespillerinde] Tålmodighed Ozokwor og hendes datter druknede i Canada», forskud en anden (Nyt vindue).

Vi ser en montage af flere identiske emner, hvor kun den pågældende persons navn og billede ændres.CBTV-webstedet har udgivet flere falske artikler om, at en berømthed døde i en bilulykke i Toronto. Foto: CBTV screenshot

Igen har webstederne udgivet identiske tekster, hvor kun offerets navn ændres. I flere tilfælde måtte de berørte personer nægte deres død på sociale netværk.

Professor Herman Wasserman mener, at falske nyheder i Canada er lettere for et udenlandsk publikum at tro. "Canada er mindre kendt", siger han. I Afrika er der mindre nyheder om Canada end om USA. "

Hvis du siger, at nogen døde i Montreal eller Toronto, er det ikke let at tjekke [for en udenlandsk læser]. Mens nogen dør i New York, vil folk sige til sig selv: "Hvis det var sandt, ville det være overalt på CNN, og vi ville have hørt om det, så det er ikke sandt."

Herman Wasserman, professor i medievidenskab, universitetet i Cape Town, Sydafrika
Vi ser en montage af flere identiske emner, hvor kun den pågældende persons navn og billede ændres.City News site har gentagne gange delt falske artikler om at nævne berømtheder, der druknede under rejser i Canada. Foto: Skærmbillede - By Nyheder

Taktik for at forvirre læsere

Disse steder låner nyhedsmediernes visuelle koder og tager også lejlighedsvis rigtige nyheder. Ifølge professor Herman Wasserman tjener dette til at forvirre læseren.

Dette er en velkendt taktik for falske nyhedswebstedsledere. Desuden falske Quebec medier baseret i Ukraine opdaget af Radio-Canada i 2017 forsøgte også at indstille den samme fælde.

Hvem er bag disse websteder?

Det var umuligt at fastslå personens identitet bag CBTV og City News-webstederne, da begge blev registreret anonymt. De blev oprettet et par dage fra hinanden, i april 2019, og de begyndte næsten straks at offentliggøre falske nyheder.

Formålet med disse websteder kan være økonomisk, da disse websteder indeholder reklamer. Platformen, der er vært for dem, MGID, svarede ikke på spørgsmålene fra CBC, for at vide, om firmaet var klar over, at dets annoncer finansierer websteder, der spredte misinformation. I 2017 havde Google meddelt at forbyde websteder med falske nyheder fra sin annonceringsplatform, Google AdSense. Siden da har mange falske nyhedswebsteder vendt sig til andre finansieringskilder (Nyt vindue).

Ploy - gentagne gange at skabe falske artikler rettet mod bestemte samfund for at tiltrække klik og deling på sociale netværk - er ikke nyt. I marts 2016 havde et websted skabt hundredvis af artikler, der hævdede, at kendte personligheder flyttede til små byer i hele Nordamerika. En af dem, delt mange gange på Facebook i Quebec, ønskede den amerikanske skuespiller Leonardo DiCaprio købte et hus i Baie-Saint-Paul (Nyt vindue), i Charlevoix.

===> Flere artikler om CANADA her <===

Denne artikel opstod først på https://ici.radio-canada.ca/nouvelle/1183688/fausses-nouvelles-trudeau-1-million-immigrants-afrique-asie-cbtv-city-news-canada-tv3