Benin: voldelige sammenstød i Tchaourou, mod et baggrund af Talon-Boni Yayi - JeuneAfrique.com

La tension est forte dans la commune d’origine de Thomas Boni Yayi, dans le nord du Bénin, où des affrontements entre « chasseurs » et forces de l’ordre ont éclaté depuis le début de la semaine. Des échanges de tirs ont à nouveau été entendus ce vendredi.

"Militæret skyder på folket. Alle er nu skjult derhjemme for at undgå omstrejkende kugler. Kontaktet denne fredag ​​kl Jeune Afrique, en bopæl i Tchaourou, hjembyen til den tidligere præsident Thomas Boni Yayi, beskriver en situation, der stadig er ekstremt spændt.

"Jægere har forskanset sig i boligen Boni Yayi [i Tchaourou], og vejen er stadig blokeret," endnu siger dette vidne, aktivist Cowrie styrker for en Emerging Benin (FCBE), skal den part af tidligere præsident for Benin . Påstår anonymitet, han forsikrer også, at "der var flere skader skudt i befolkningen."

Timothy Biaou, borgmester i den nærliggende by Gem på sin side fortalte AFP, at torsdag aften, "de republikanske politi affyrede levende kugler, og der var to alvorlige skader", benægte at videregive oplysninger gengivet af flere medier om en protesters død. Han forsikrede også, at "de unge har genoprettet dæmningerne denne fredag ​​morgen på vejen mellem Cotonou og Parakou. "

Tyve sårede på politiets side

"Jeg er formel: politiet brandede ikke på demonstranterne. De fyrer fyring, "sagde Sacca Lafia, indenrigsminister og offentlig sikkerhed, kontaktede denne fredag ​​ved Jeune Afrique.

"Politiet har omkring tyve såret i deres rækker, nogle meget alvorligt, efter at være ramt af skud af jagtvåben", sagde han og sørger for, at siden begyndelsen af ​​volden , ingen anholdelse var blevet foretaget, og ikke at være i besiddelse af balance af mulige sårede på siden af ​​"jægere".

"For øjeblikket er vi travlt med at rydde vejen," sagde han og sagde, at billederne af personer, der blev såret af kugler siden ugeens begyndelse på sociale netværk "er falske, billeder som er taget andetsteds ".

Vold mellem sikkerhedsstyrker og demonstranter - nogle bevæbnet med jagtrifler - begyndte mandag efter anholdelsen af ​​flere mistænkte i forbindelse med efterforskningen af ​​valget vold, der rystede landet i dagene forrige og dagen efter lovgivningsafstemningen i 28 i april sidste år, hvor der ikke var tilladt at deltage i en liste over indsigelser.

En anholdelse, der brænder pulveret

Hvis myndighederne fremkalde undersøge brandstiftelse begået 27 og 28 April, dagen før og på valgdagen, lokale aktivister FCBE sige de mistænkte blev anholdt, fordi de havde viderebragt opkaldene af oppositionen til at boykotte den stemmeseddel.


>>> READ - Benin - Komi Kouché: "Patrice Talon må vide, at han ikke er det ikke uovervindelig


Angrebet forårsagede en gnist i dette højborg af Thomas Boni Yayi, hvis advokater siger, at han er i "husarrest" i hans hus i Cadjehoun, Cotonou. Demonstranter blokerede derefter hovedvejen, der krydser byen, aksen forbinder cotonou til parakou, den næststørste by i landet, xnumx km længere nordpå.

"Folk er gået ud en masse, har installeret barrikader og fyrede dæk for at blokere trafik," sagde anonym anden Tchaourou resident kontaktet telefonisk. "De krævede løsladelse af de anholdte den foregående dag, men også frihed til at Boni Yayi," siger læreren, der forlod Tchaourou torsdag med sin familie "at undslippe volden og sætte os væk i Parakou."

Yayi-Talon Arm wrestling

Disse sammenstød opstår som standoff raser mellem den nuværende præsident Patrice Talon og hans forgænger, Thomas Boni Yayi. Slægtninge til den anden hævder, at han er, siden 1er i maj sidste år, forhindret i at forlade sit hjem i Cadjehoun, Cotonou.


>>> READ - Benin: Bruno Amoussou, den mand der hvisker i hans øre Patrice Talon


Dommer Aubert Kodjo, ansvarlig for undersøgelsen af ​​undersøgelsen af volden efter valget, der dræbte mindst fire mennesker i Benin, kan 1er og 2, bedt om at høre det som en del af hans undersøgelse. For nu, uden succes. Advokaterne fra den tidligere præsident i Benin sikrer, at Boni Yayi, lidelse, er ikke i stand til at gennemgå en forhør.

"Intet har ændret sig. Thomas Boni Yayi holdes fange hjemme. Intet køretøj kan komme ind eller ud, der er vejspærringer og politiet i hans gade, "beskylder mig Renaud Agbodjo, en af ​​hans advokater. "Han er i en skrøbelig sundhedstilstand, skal behandles, og vi har indtryk af, at myndighederne er chikanering, at de ikke vil lade ham gå til behandling, før han har gjort det. denne afhøring, "sagde advokaten, der også hævder, at Yayi Boni havde" en aftale på det amerikanske hospital i Paris på torsdag, hvor han ikke kunne gå, fordi han frygter for hans sikkerhed, hvis han forlader fra hans hjem ".

De pårørende til de tidligere præsident har også udsendt et brev til Ecowas og Den Afrikanske Union med tidligere præsidenter Olusegun Obasanjo og John Kufuor, hvor den nigerianske og ghanesiske hævder de to er om gennemfoerelse "for at sende et delegation til at opfordre præsident Talon til at frigøre sin forgænger, der har brug for lægehjælp i udlandet ". De to tidligere statsoverhoveder opfordrer også ECOWAS og AU til at "tage skridt til at forhindre, at situationen forværres".

"A victimization strategy", fejer en kilde til Jeune Afrique inden for det beninesiske formandskab. "Retfærdigheden har åbnet en undersøgelse af volden fra 1 og 2 May, og de begærede unge udpeger Thomas Boni Yayi blandt sponsorerne. Derfor ønsker dommeren at lytte til det, "fortsætter vores kilde, der forsikrer os om, at" det politiske klima vil aftage, når chippen [af dem] modsatte vil vise sig ineffektive ".

Denne artikel opstod først på UNITED AFRICA