I Lomé afviser EU sin nye vision om økonomiske forbindelser i Afrika - JeuneAfrique.com

Talonnée par de nombreux compétiteurs étrangers, à commencer par les Chinois, les Européens, encore le premier investisseur et partenaire commercial en Afrique, commencent à mettre en place de nouveaux outils de financement, exposés durant le premier Forum économique Togo-UE. La priorité étant désormais donnée au secteur privé.

"Et paradigmeskifte er afgørende for EU's udviklingspolitik i Afrika, og dette skal omfatte den private sektor". I Lomé, torsdag, tog Jyrki Katainen, den finske næstformand for Europa-Kommissionen, mulighed for det første økonomiske forum i Togo-Europæiske Union til at bremse behovet for at udvikle partnerskabet mellem Europa og det afrikanske kontinent.

Foran en samling af 600-folk rundt - tæller leder af virksomheder, europæiske og afrikanske embedsmænd - samlet på februar 2 Hotel i Lomé, i hjertet af det administrative distrikt, kommissær for beskæftigelse, vækst, investering og konkurrenceevne har tilbagekaldt principperne for "EU-Afrika Alliance", som blev lanceret af Kommissionens præsident Jean-Claude Juncker i september sidste år.

"Alliancen ønsker at støtte den private sektor på nøgleområder for at udvikle beskæftigelse og skabe 10 millioner job i løbet af de næste fem år," sagde han. For at nå disse mål skal vi investere stærkt i transport, energiinfrastruktur, vand og sanitet, sundhed og uddannelse ". Ifølge World Economic Forum, vil behovene blive anslået til 2,5 millioner milliarder årlige dollars ", således at mobilisering af traditionelle finansieringskilder ikke vil være tilstrækkeligt" insisterede Jyrki Katainen.


>>> READ - [Tribune] Europa skal gå sammen i Afrika


garantier

For at gøre dette har EU lanceret en europæisk ekstern investeringsplan (EIP) (2018-2020) - 4,1 milliarder euro med håb om, at det kan øge op til 44 milliarder euro - hvilket ledsages af en reel revision af sine finansielle værktøjer. Målet er at støtte subsidier og lån til den private sektor (blanding) og at udvikle flere garantiinstrumenter - med støtte fra partnere, primært udviklingsbanker, for at begrænse risikoen for investorer på kontinentet.

Siden lanceringen af ​​PIE er 98 "blending" -operationer blevet godkendt, og 28-investeringsprogrammer vil drage fordel af europæiske budgetgarantier.

Det er op til os at deltage i EU-programmet for at oprette 500 000-job herfra på 2022

I Togo, hvor EU også er den største handelspartner, accepteres denne tilgang af myndighederne. "I de senere år har vi ty til offentlige investeringer, især for at forbedre infrastrukturen, og dette tillod os at have en stabil vækstrate ", Sagde Faure Gnassingbé, den togolske præsident. "Nu med lanceringen af ​​vores PND (2018-2022)Vi mener, at private investeringer er det bedste svar på jobskabelsen for unge og den bedste barriere for usikkerhed, "insisterede han.

PND skal finansieres op til 65% af private midler. "Det er op til os at slutte sig til EU-programmet for at skabe 500 000-job herfra til 2022," tilføjede Komi Selom Klassou, den togolske premierminister.


>>> READ - Togo: Faure Gnassingbe, Manden har travlt


"Der er nok penge i Afrika"

Blandt æresgæsterne har Carlos Lopes, den tidligere eksekutivsekretær for De Forenede Nationers Økonomiske Kommission for Afrika (ECA), alligevel hærdet europæernes nuværende tilstedeværelse i Afrika. "Det er bestemt de er de første til at investere på kontinentet deres tilstedeværelse eroderer til fordel for kinesiske investorer, UAE [UAE], Tyrkiet, Indien, Sydkorea og endda Japan. Men problemet er ikke der. Der er nok penge i Afrika, spørgsmålet er snarere, hvordan man sikrer, at disse penge ikke går andre steder.

Og for at citere, pell-mell, de 920 milliarder af dollars, der vejer afrikanske formuer - han mindede om at passere forretningsmandens formue Aliko Dangote svarede til 2 gange i Togos BNP og dets raffinaderi 3 gange det sidstnævnte - 1 000 milliarder af dollars akkumuleret i pensionsfonde og det eksisterende skattepotentiale. "Det ville være nok at øge fra 17 til 18% skattebyrden for at indsamle beløb højere end officiel udviklingsbistand," sagde han.

AREI, et afrikansk initiativ

Alligevel begynder europæernes linjeændring at blive omsat til handlinger. dokumenteret Den direkte tildeling af midler, der er blevet foretaget inden for grønne energier. På et budget på 2,7-milliarder euro (2014-2020) for energi i Afrika har EU direkte overdraget 1,5 milliarder til det afrikanske vedvarende energi-initiativ (AREI), et helt afrikansk initiativ. Og dette for at bidrage til produktionen af ​​5 GW på dette tidspunkt og for at lette adgangen til 30 millioner af mennesker til elektricitet.


>>> READ - [Infographic] Vedvarende energi, en blanding af mere mere forskelligartet


"Vi skal tackle de store problemer sammen, og energi og klimaændringer er en af ​​de største udfordringer," sagde Stefano Manservisi, generaldirektør for internationalt samarbejde og udvikling ved Europa-Kommissionen. Lanceret efter COP21Dette projekt, hvoraf Alpha Condé er en af ​​de store tilhængere, sluttede med det første forum for vedvarende energi, 11 og 12 juni - igen samordnet med EU - i Conakry. Ved denne lejlighed godkendte Rådet ifølge AREIs repræsentanter lanceringen af ​​46-projekter til udvikling på alle områder af ren energi. Dets bestyrelse, der blev ledet af det guineanske statsoverhoved, kunne regne med deltagelsen af ​​hans tchadiske modstykke, Idriss Déby Itno, og repræsentanter fra andre medlemslande, Egypten, Kenya og Namibia.

Initiativet forventer en produktion af 10 GW i horisonten af ​​2020 og 300 GW af 2030. Et mål nok for ambitiøst, tilstå arrangørerne. Men i deres øjne er det væsentlige andetsteds: dynamikken lanceres. Og hun er også i afrikanske hænder.

Denne artikel opstod først på UNITED AFRICA