Schweiz: En "hovedpine": Fredag ​​er kvindernes strejke i Schweiz

Resten af ​​verden har 8 marts. Schweiz har sin 14 juni. Fredag ​​14 Juni 2019, feministiske kolleger og fagforeninger organiserer en "Kvinders strejke", for ligheden med mændene, 28 år efter den første af navnet, i 1991.

En strejke, som arrangørerne håber nationalt og globalt. "Dette er ikke kun en lønnet strejke," sagde parisisk Anne Fritz, koordinator for mobilisering i den schweiziske fagforening, bag mobiliseringen. Der vil også være en husstandsstrejke, pas på, forbrug ... "Af alle sine opgaver udføres der for det meste dagligt kvinder, små anerkendte og ubetalte.

En symbolsk dato

Et motto, ligestilling og flere variationer: lige løn, afslutning af seksistisk vold, slutningen af ​​kvindernes usikkerhed ... Flere arrangementer vil blive organiseret den dag over hele landet. "Det vigtigste er, at enhver kvinde kan deltage på hendes niveau, hvor hun er," fortsætter Anne Fritz.

Datoen for 14 juni er meget symbolsk i Schweiz. I 1981 blev en artikel om ligestilling mellem kvinder og mænd indført i forfatningen. Ti år senere mobiliserede næsten 500 000 mennesker - for et land med 3,46 millioner - at opsige de stadig vedvarende uligheder.

Et af slogans af demonstrationen (screenshot) .14JUIN

Næsten tre årtier senere, fortsætter kvinderne med at modtage 20% mindre end mænd, der er ingen fædreorlov og vuggestue steder er knappe og dyre, hvilket forhindrer kvinders deltagelse i arbejdsstyrken.

Sidste år a lige lønlove blev stemt i landet. Men den endeligt vedtagne version blev betydeligt udvandret sammenlignet med den oprindelige tekst. Den seneste version giver f.eks. Ikke sanktion for diskriminerende virksomheder.

Schweiziske arbejdsgivere maler deres tænder

En følelse af for lidt, som spirede tanken om en ny strejke, sådan som 1991, i feministiske kredse og i den schweiziske union. #MeToo bevægelsen, samt forskellige internationale mobiliseringer, for at forsvare abort eller for at kritisere visse ledere som den amerikanske præsident Donald Trump eller Jair Bolsonaro, den brasilianske præsident, gik også derhen.

For Anne Fritz er det en "generel frygt for kvinder", der gjorde dette årsdagen til virkelighed. Hun blev født i dette symbolske år 1991. I dag mener hun, at kvinder ikke "høres i protest. Derfor er du nødt til at strejke ".

-

Arrangørerne af 14 juni-bevægelsen håber på en bred mobilisering. AFP / Fabrice Coffrini

Flere virksomheder og administrationer har vist deres støtte til denne kvinders strejke. I Genève lukker byen f.eks. Planteskoler. Men arbejdsgiverforeningen forsøger at modvirke bevægelsen. Fagforeningen anser det for "ulovligt", fordi det ikke tager sigte på "ikke kun arbejdsvilkårene", ifølge Marco Taddeis ordfører, en af ​​sine repræsentanter, til AFP.

Det er svært at forudsige bevægelsens omfang fredag, da strejken ikke er en del af den schweiziske kultur. Siden indførelsen af ​​"fred i arbejdet" i 1937, en aftale indgået mellem arbejdsgivere og fagforeninger, er forhandlinger ofte foretrukket at træffe foranstaltninger. Anne Fritz håber "mange" af mennesker. Eller i det mindste lige så meget som 1991.

===> Flere artikler om SCHWEIZ her <===

>

Denne artikel opstod først på http://www.leparisien.fr/societe/un-ras-le-bol-general-vendredi-c-est-la-greve-des-femmes-en-suisse-13-06-2019-8092170.php