James Claude: "Digitalisering af Afrika: hvis visionen er klar, vil resten følge"


Global Voice Group (GVG), der blev etableret for tyve år siden og historisk placeret i Afrika, giver regeringer og tilsynsmyndigheder med it-løsninger til styring, indtægtssikring og overholdelse af lovgivningen.

Indledningsvis fokuseret på overvågning af tale- og datatrafik har gruppen gradvist diversificeret sine værktøjer til at imødegå udfordringerne ved digitalisering af kontinentet. Forklaringer fra James Claude, hans administrerende direktør.


Hvad skal vi lære af GVGs balance i Afrika, hvor koncernen har haft drift siden oprettelsen?

Efter liberaliseringen af ​​telekommarkedet blev GVG i 2000-årene en nøglepartner for regulatorer ved at give dem mulighed for at oprette skatteindsamlingsværktøjer til operatører, først ved at anvende en mikroskat på indgående opkald takket være overvågningen, som gjorde det muligt at optimere kvaliteten af ​​tjenesten og statens indtægter, og derefter gradvist tilslutte dem de teknologiske værktøjer, der var nødvendige for de gode beslutninger.

Hvad er de mest symbolske eksempler?

I 2008 implementerede vi en overvågningsplatform i Congo Brazzaville til al telefontrafik. Siden da har den lokale regulator været et eksempel i Centralafrika. Vi har også opnået gode resultater i samarbejde med skattemyndighederne og centralbankerne i Tanzania, Rwanda og Ghana i lyset af problemer, der er opstået af stigningen i mobile penge. GVG startede med en løsning, og i dag opfylder elleve platforme de forskellige behov hos vores partnere i et dusin lande.

Hvad er dine anti-bedrageri og anti-hvidvaskning ordninger, som er mindre kendt?

SIM-boks bedrageri, som gør det muligt at foretage et internationalt opkald til lokalopkald via internettet, resulterer i tab af indtægter for staten og operatørerne, ud over at ændre servicekvaliteten. Vores direkte detektionstjeneste til denne type bedrageri er den første af sin art. Til dato er millioner af opkald blevet screenet for at identificere mere end 300 000 svigagtige unikke numre.

Vores løsning mod hvidvaskning af penge, som begynder at blive udbygget, vil supplere og styrke overvågningssystemet for mobil penge transaktioner ved at give fuld overblik over pengeoverførsler nationalt og internationalt.

Er dine opgaver som en teknisk udbyder af de offentlige myndigheder nødvendigvis imod operatørernes interesser?

Vi har et mål: at tillade regulerende myndigheder at forsvare deres beføjelser. Ved at levere pålidelige og omfattende oplysninger om den mængde, der håndteres af hver operatør, tillader overvågningen af ​​telefontrafikken staterne at sikre betalingen af ​​det, der virkelig skyldes dem, samtidig med at man undgår straffe for operatørerne for manglende regning. Gennem vores handling bidrager vi til synligheden og gennemsigtigheden i sektoren.

Ud over de nationale rammer, i hvilket omfang bidrager du til digitaliseringen af ​​kontinentet?

Den digitale transformation af Afrika indebærer en regional indsats, og dermed betydningen af ​​partnerskabet med Smart Africa. Vi er en privilegeret partner for denne Alliance, som arbejder for Afrikas socioøkonomiske udvikling takket være TIC's arm, ved at ledsage den i vejen for et enkelt digitalt marked. Det er et langsigtet projekt, der understøttes af Den Afrikanske Union og omfatter flere komponenter som infrastruktur og digital identifikation, træning, regulering af harmonisering, databeskyttelse og så videre. Tanken er ikke at bygge videre på det, der er gjort i Europa, men at tilpasse sig den afrikanske virkelighed ved at arbejde for eksempel på alternativer til fiberoptik for at forbinde afrikanske lande, hvilket vil tillade Flyt meget hurtigere.

Takket være vores lange erfaring på kontinentet har vi en klar ide om de udfordringer, som myndighederne står over for, først og fremmest finansieringen af ​​ambitiøse digitale programmer og manglen på data til rådighed for beslutningstagningen. Derfor er dataindsamling og Big Data-ledelsen kernen i alle vores løsninger.

På baggrund af behovene, hvad er GVGs køreplan for at bidrage til digitaliseringen af ​​afrikanske lande?

Når det drejer sig om digital transformation, er spørgsmålet om digital identitet centralt: det vil gøre det muligt for borgerne at deltage aktivt i den digitale økonomi. I mange lande fejler civilstanden, hvilket udelukker borgerne fra realøkonomien. Regeringerne skal gøres opmærksom på dette problem.

En måde at løse dette på er at konsolidere en database over telefonabonnenter. I betragtning af penetrationen af ​​mobiltelefoni i Afrika giver denne kanal et solidt grundlag for at identificere befolkningen.

For øjeblikket handler det om at registrere abonnenterne for de forskellige operatører i den fælles SIM-registreringsplatform for at oprette en national database. En passende digital identifikation vil gøre det muligt for regeringen at yde bedre borgere. Kombineret med vores dataovervågningsplatforme vil det bidrage til bedre at bekæmpe identitetstyveri og andre former for svig i forbindelse med den digitale økonomi.

Hvorfor er Estland ofte citeret som en digital nation model?

Dette lille land i det tidligere Sovjetunionen har påberåbt sig nye teknologier til at opbygge sin administration for at blive verdensførende inden for digital transformation. I dag er alle tjenester tilgængelige online, kan enhver dagliglivs handling udføres med få klik, endda stemme!

I det sidste valg stemte 60% af befolkningen online. Digital identifikation er meget godt udført, det er en model, der skal følges, transponeres i Afrika, og derfor åbner GVG sit FoU-center der. Alt er et spørgsmål om investering. Hvis visionen er tydelig, følger den lovgivningsmæssige og institutionelle ramme.


Denne artikel opstod først på https://actucameroun.com/2019/05/16/james-claude-numerisation-de-lafrique-si-la-vision-est-claire-le-reste-suivra/