Slovakiet: liberale Caputova til at møde Sefcovic i anden runde præsidentvalget

[Social_share_button]

Advokat Zuzana Caputova, en regeringskritiker, vinder mere end 40% af stemmerne i første runde. Hun er en stor favorit i afstemningen planlagt til marts 30.

Verden med AFP Indsendt i dag på 02h36, opdateret på 02h36

Tid til Læsning 2 min.

Præsidentkandidat Zuzana Caputova om aftenen i første runde, 16 marts i Bratislava, Slovakiet.
Præsidentkandidat Zuzana Caputova om aftenen i første runde, 16 marts i Bratislava, Slovakiet. DAVID W CERNY / REUTERS

Den liberale Zuzana Caputova, kritik af regeringen for venstre, ankom i god tid inden første runde af præsidentvalget i Slovakiet lørdag 16 marts og vil stå over EU-kommissær Maroš Šefčovič i anden runde på marts 30. Den miljøforkæmper advokat får 40,55% mod 18,66% for Šefčovič bakket op af det regerende parti, ifølge tal fra det statistiske kontor om 99,88% af stemmerne. De officielle resultater af afstemningen skal meddeles søndag kl 12.00. Deltagelsen udgjorde 48,73%.

Ifølge Focus polling instituttet deler fru Caputova med en meget behagelig ledelse i løbet af anden runde, med 64,4% stemmeintentioner mod 35,6% for hendes modstander. "Jeg spurgte stemmerne til alle vælgerne, så jeg takker dem alle"sagde advokaten 45 år, som sandsynligvis bliver den første kvinde statsoverhoved i Slovakiens historie. Hun takkede sine tilhængere ikke kun på slovakisk men også på de nationale minoritets sprog, der bor i dette land af 5,4 millioner indbyggere, medlem af EU og NATO.

"Det viser sig, at vi ønsker, at vores land skal være anstændigt og retfærdigt. Zuzana Caputova er den person, der kan tage Slovakiet ud af krisen »sagde den etablerede præsident Andrej Kiska på Facebook, som støttede Caputovas kandidatur under kampagnen. "Hold dig ikke hjemme i anden runde. Vi vandt første runde. Slovakiet er på rette spor »tilføjede han.

"Ved korsvejene"

Ms Caputova havde deltaget sidste år i demonstrationer efter drabet på journalisten Jan Kuciak, har forbrydelse undermineret regeringen ved magten og forårsagede en dyb politisk krise i Slovakiet. Ved afstemning i sin sydlige by Pezinok fortalte fru Caputova journalister, at Slovakiet var "Ved krydset at genvinde offentlig tillid".

Lire aussi Første runde af præsidentvalget i Slovakiet på baggrund af en undersøgelse af mordet på en journalist

Januar Kuciak og hans forlovede blev myrdet i februar 2018, mens journalisten var ved at udgive en undersøgelse af påståede forbindelser mellem de slovakiske politikere og den italienske mafia. På torsdag, to dage før valget, anklagere genoplivet sagen ved at opkræve multimillionær Marian Kocner, anklaget for at bestille mordet. Den bølge af forargelse, der havde fejet landet efter denne affære førte til fratræden premierminister Robert Fico, som fortsat leder af Smer-SD og en nær allieret af premierminister Peter Pellegrini. Fire mennesker blev anklaget for dette 2018-mord.

Præsentere under sloganet "Stadig for Slovakiet"Sefcovic lover at styrke fordele for seniorer og unge familier. Et medlem af Europa-Kommissionen siden 2009, Sefcovic har været vicepræsident siden 2014. Den slovakiske præsident regulerer ikke, men ratificerer internationale traktater og udpeger de højeste dommere. Han er også øverstbefalende for de væbnede styrker og har vetoret.

Denne artikel opstod først på https://www.lemonde.fr/international/article/2019/03/17/slovaquie-la-liberale-caputova-affrontera-sefcovic-au-second-tour-de-la-presidentielle_5437216_3210.html