13e udgave af Peoples Forum i Bamako, Mali: Den stærke deltagelse af kvinders sociale bevægelser bekræfter, at en anden verden er mulig!

[Social_share_button]

Af Emilie Tamadaho Atchaca, Adama Soumare, Remi Vilain, Broulaye Bagayoko, Merlo

Onsdag 19 December: Dag med kvindeaffaldssamlere beliggende i nærheden af ​​Lafiabougou-distriktet i Bamako

Spørgsmålet om affaldsgendannelse er centralt, både hvad angår folkesundheden og de udfordringer, vi står over for i forbindelse med global opvarmning. Mens det afrikanske kontinent allerede regelmæssigt er vært for det mest giftige affald, der skyldes overproduktion og kapitalistisk overforbrug i Norden, og det er under dække af Verdensbanken [2], håndtering af affald fra lokalt forbrug er også invasiv.

Efter planerne forstrukturtilpasning Bretton Woods-institutionerne, som Mali og andre sydlige lande måtte anvende, alle midler til deres rådighed for at regulere økonomien blev afmonteret. Strukturerne for forebyggelse, kontrol og reaktion på nødsituationen er blevet fjernet eller sat i orden for at fungere effektivt, og vi ser nu åbne offentlige dumper åben himmel, der kommer frem og tilbage i hovedstaden.

I et land, hvor fattigdomsraten er 49,7%, er det kvinder og deres børn, de fattigste befolkninger og ramt af faldet i de sociale budgetter parallelt med refusionen af thisder under uhygiejniske og usikre forhold er tvunget til at opsamle forskellige typer affald (plast, metaller, briller osv.) på daglig basis. De vil så sælge dem til en "løn" af elendighed til formidlere, som vil gøre det samme med store industriere i regionen. Disse kvinder, ofte enker, gør dette hårde arbejde, så de kan opfylde deres grundlæggende behov for mad og ly og forsøge at give deres barn adgang til uddannelse.

Disse kvinder er nu fuldstændig marginaliseret, både af lokale og nationale myndigheder og af folk, der ikke har lidt hensyn til dem. Men ophugning er for dem et "valg" som standard, der stadig er at foretrække til prostitution eller tiggeri.

Formålet med dette møde arrangeret af Broulaye Bagayoko, departementschef for CADTM Afrika var flere: for at møde dem, høre deres historier, forstår deres problemer og analysere, hvordan det er i stand til at give dem effektiv støtte.

På 200 kvinder, der lever under disse forhold i dette kvarter, om 80 til stede. Vi aftalte sammen, at de var nødt til at organisere kollektivt at installere den nødvendige magtbalance til at komme til orde på alle niveauer og ikke afvises af den omgivende befolkning. Et andet grundlæggende punkt, nemlig at sælge direkte til indsamlet industriaffald, og dispensere med formidlere, der tog deres opgaver, ikke altid legitime, i forbifarten. I slutningen af ​​denne dag blev der opnået flere milepæle. Efter en gennemsigtig stemme, de stemte dem fire repræsentanter til at udgøre den "Office of rekuperativ af Mali" fra fire forskellige kvarterer i Bamako (Daoudabougou, Doumanzana, Lafiabougou og Medina Coura). Ligeledes endnu ikke underrettet om afholdelsen af ​​Folkets Forum, blev de inviteret til at deltage aktivt, invitation de kom med gusto.

Som nævnt ovenfor påvirker affaldshåndteringen ikke kun Mali men mange afrikanske lande og lande i syd. I dette perspektiv vil der blive afholdt et internationalt møde i Dakar i første kvartal af 2019, der samler formelle arbejdere i denne sektor fra Canada, fra forskellige latinamerikanske lande, fra Afrika og Europa. . I disse lokaliteter kan et af de mulige svar være at danne kooperativer og dermed tegne en løn i forhold til værdige levevilkår. Mere information kommer snart på CADTMs hjemmeside.


Torsdag 20 december: Åbning af 13e People's Forum og start af panelerne

Organiseret af CAD-Mali, i modsætning til toppen af ​​de rige, den G20, afholdt i december i Buenos Aires Argentina [3], havde denne udgave hovedtemaet "Governance and Sustainable Development i en sammenhæng med fred og sikkerhed".

Så tidligt som 9h om morgenen, 13e udgave af Peoples Forum åbnet på Maison des Jeunes i Bamako. Dagen begyndte med åbningsceremonien indbydende naboskabsledere, teatretroppen "Jigaya", præsidenten for CAD-Mali samt lokale og nationale valgte embedsmænd. Dette følges af et besøg på "Folkemarkedet", et åbent rum, der samler lokale organisationer og foreninger, der præsenterer deres produktioner på båsene til dette formål.

I anden halvdel begyndte de to første paneler. Det første tema var "Governance, Peace and Security" og forsøgte at besvare følgende spørgsmål:

 • Korruption og dets manifestationer: hvordan man udrydder det?
 • God regeringsførelse, leve sammen, økonomisk og intellektuel udvikling i Timbuktu's gyldne tidsalder
 • Den nye territoriale opdeling: problemer og risici. Hvilken merværdi for Mali i dag?
 • Pagt for fred i Mali, hvilken positionering af sociale bevægelser i Mali?

I Mali udøves korruption i alle sektorer (offentlig og privat) og det forhindrer borgernes adgang til vigtige tjenester. De lovgivningsmæssige og lovgivningsmæssige foranstaltninger, der er vedtaget for at udrydde den, er ikke kun utilstrækkelige, men også ikke anvendt. Det er rapporteret, at 20% af lånene til Afrika udgør bestikkelse og dermed ulovlig gæld, der ikke skal tilbagebetales af folket. Kontrolrapporterne tyder på, at 113 milliarder CFA francs omdirigeres til offentlige strukturer og aldrig genvindes. Et af alternativerne til gældssystemet er at bekæmpe korruption i alle dens former.

Det andet panel dedikeret til "gæld", herunder hosting tre medlemmer af CADTM, Emilia Atchaca fra CADD Benin (Circle of selvpromovering for bæredygtig udvikling), Broulaye Bagayoko - generalsekretær for CADTM Afrika og Remi Vilain af CADTM Belgien.

Efter en tilbagevenden til de koloniale oprindelsen af ​​Malis gæld og Syd, som blev brugt mod befolkningerne i Syd til gavn for de internationale finansielle institutioner (internationale finansielle institutioner) og de vestlige kapitalistiske interesser med medvirken af ​​lederne ( som vi har) korrupt, har vi diskuteret den nuværende situation for Mali's gæld og mere bredt set lande i Afrika syd for Sahara. Den nuværende rentestigning i USA og snart i Europa, korreleret med et lavt niveau af råvarepriser, som supplement til andre økonomiske indikatorer vanskeligheder, antyder en ny krise af den offentlige gæld, billedet af den der eksploderede i 1980. den IMFder for tiden er til stede i mere end 20 lande i regionen, kreditorerne mødes inden for Paris Club, samt Kina, der besidder 20% af Afrikas udenlandske gæld, se en mulighed for at udnytte gældssystemet til at fremsætte deres imperialistiske interesser [4].

Bagefter fremlagde Émilie Atchaka situationen for kvinder over for mikroloaner i Benin og Vestafrika. Hans tale var en stor succes foran mange deltagere. Hun fremhævede disse mikrokredits mishandlinger på kvinders liv, nemlig:

Overbelastning, der fører til kvinders hjemsted, kvindernes hjemsted, prostitution, fattigdom og efterfølgende fængsel eller i mange tilfælde selvmord. I modsætning til hvad mikrokreditter mener, er det ikke et redskab til frigørelse, fattigdomsudryddelse, men et redskab til at opretholde fattigdom i alle dens former. Så bemyndigelsen af ​​kvinder, der så meget er forsvaret af disse institutioner, er ikke rigtig for disse kvinder også ofre for SAP'er (strukturtilpasningsplaner) i Benin. De mobiliserede sig for at finde et alternativ til mikrokreditter, som var selvstyrede af kvinder, baseret på solidaritet, tillid og ikke på udkig efter overskud, men snarere sociale, hvilket førte dem til at oprette deres egen sparebank.

Emnet for mikrokreditter er nok det, der mødte mest interesse blandt deltagerne i dette forum, så meget var reaktionerne taget af ord, vidnesbyrd og debatter talrige. Foran så meget entusiasme var det meget svært at lukke dette panel. Kontakterne og udnævnelsen tages derfor til de næste møder!

Om eftermiddagen blev to andre paneler med ikke mindre vigtige temaer diskuteret. En på "Food Sovereignty, Climate and Environment" besvarede følgende spørgsmål:

 • Familiebrug: Hvilke strategier for kontinentets fødevaresuverænitet?
 • Land greb
 • Rolle og ansvar for COFO'er fra Citizen Watch-udvalg, Land- og Landkommissioner og Fælles Udvalg for Naturressourceforvaltning
 • Køn og familie landbrug
 • Hvilken finansiering til bæredygtig familieland?

Det andet panel, ikke mindre relevant, behandlede emnet "Migration" omkring følgende spørgsmål:

 • Hvilke handlinger af syd / nordlige sociale bevægelser for migrationsretfærdighed?
 • Vedtagelse af Global Compact on Migration, hvilken udvikling?


Fredag ​​21 december: Anden Dag for Folkeforumet

Denne anden dag fortsatte i begyndelsen med stærke temaer i programmet.

Om morgenen, to paneler. Den første var viet til "økonomiske partnerskabsaftaler, udfordringer og udfordringer for Afrikas udvikling". Det handlede om følgende emner:

 • Virkningen af ​​partnerskabet mellem Kina og Afrika
 • Er ECOWAS Single Currency et alternativ til Franc CFA?
 • Fra millenniumudviklingsmålene til de bæredygtige udviklingsmål (SDG): Hvorfor er FN's initiativer (FN) til at bekæmpe fattigdommen dømt til fiasko?

Broulaye Bagayoko talte om disse tre emner.

Det andet panel med titlen "Energi og industrialisering af Afrika: Udfordringer og udfordringer" gav stolthed tilextractivism :

 • Udvindingsindustrien og køn
 • Behandling af lokale produkter
 • Udvindingsindustrien: hvilken indvirkning på samfundsudvikling?
 • Gennemsigtighed i Extractive Industries Revenue Governance: Hvilken rolle for CSO'er på nationalt og lokalt niveau?

De vigtigste anbefalinger fra denne arbejdsgruppe er i det væsentlige:

 • Ledsage kvinder i mineområder for at øge deres ressourcer og autonomi
 • At bekæmpe volden og nedværdigende praksis, som de gennemgår.
 • Afvis ugunstige og undertrykkende aftaler / konventioner mod afrikanske lande
 • Kræv reformen af ​​1991-minen i Mali
 • Mobiliseringen af ​​de sociale bevægelser i Mali og andre afrikanske lande for at imødegå tilstedeværelsen på kontinentet af de væbnede væbnede styrker (fransk, FN osv.), Der kun er der for at forsvare de imperialistiske magters interesser.

På forhånd lægger den generelle bemærkning vægt på:

 • Udviklingen af ​​vores lande måles ikke imod overflod af industrier, men meget mere af kvalitetsindustrier, der er nødvendige, men for det meste kontrolleres af afrikanerne selv
 • En offensiv af internationale finansielle institutioner og kapitalistiske multinationale virksomheder til strategiske og vitale sektorer
 • Tilstedeværelsen af ​​udenlandske hære i vores lande er motiveret af det eneste ønske om at beskytte de imperialistiske magters interesser
 • Feminiseringen af ​​fattigdom og de mange vanskeligheder, der opstår hos kvinder, der kun overlever i disse områder.
 • Undertegnelsen af ​​kontrakter, der ikke tager hensyn til de afrikanske landes behov og reelle bekymringer med de nordlige lande i nord og Kina, der er blevet en erobrende kraft, egoistisk og ondskabsfuld besættelse. En situation der vidner om rydning af naturressourcer og bidrager til at drive kontinentet i fattigdom og afhængighed.

Dette panel opfordrede Folkets Forum til at gøre sine konklusioner til en stærk henstilling i sin endelige beslutning.

Om eftermiddagen stod der to paneler. Den første på "Basic Social Services" behandlede både hygiejne og sanitet, spørgsmål vedrørende trafikulykker generelt og mere specifikt taxa motorcykler: Guinea-sagen og folkesundheden i byer. Disse emner blev udsat for deltagerne i dette forum af højttalerne for hvert fag og forsøgte at analysere hvert problem ved at foreslå løsninger, der kunne føre til resultater. Så tales for flere spørgsmål for at forstå skyggerne af de nævnte emner. Flere forslag blev foretaget af deltagerne for en bedre forbedring. Derefter var det højttalernes tur til at besvare de forskellige spørgsmål, der blev stillet om yderligere præcisering. På den anden side har andre forblevet utilfredse, fordi andre emner, der også krævede debatter i dette panel, er blevet forladt. Disse omfatter uddannelse (som er grundlaget for alt), sundhed, hvilket også er vigtigt, drikkevand, som er en livskilde og uundværlig for mennesker og beskæftigelse, et emne mest unge i dag) Endelig lukningen, i forventning og håb om en bedre realisering i de kommende år.


Lørdag 22 December: Helligdom af tyve års sociale kampe i CAD-Mali

Cette 13e udgave af Peoples Forum faldt sammen med 20e årsdagen for oprettelsen af ​​CAD-Mali. Den tredje og sidste dag var en mulighed for at gennemgå CAD-Mali's handlinger. Efter en tale fra præsidenten for koalitionen, Issa Kamissoko, en filmopsamling efterfulgt af vidnesbyrd optog en god del af morgenen, inden han sluttede på et symposium om udsigterne til CAD-Mali's sociale kampe og de sociale bevægelser. Den manglende tid, det har desværre ikke været i stand til at blive holdt og dermed give mulighed for bedre at forberede de næste udfordringer, der afventer os.

Læsningen af ​​sluterklæringen fra Folkeforummet af CAD-Mali, offentliggjort nedenfor, foran deltagerne, afsluttede denne udgave.


ERKLÆRING AF 2018 PEOPLES 'FORUM

Erklæring om sociale bevægelser ved 13e Udgave af Forum for Folkene i Mali, kombineret med erindringen af ​​20 års sociale kampe i CAD-Mali

Vi, kvinder, mænd, unge, studerende, bønder, handlende, arbejdere, forskere, indvandrere, aktivister af sociale bevægelser, Afrikas borgere og , Mobiliseret fra 20 på 22 December 2018 på Youth House i District of Bamako, vedtage denne erklæring i anledning af 13e Udgave af Forum for Folkene i Mali kombineret med erindringen af ​​20-årene af sociale kampe i CAD-Mali, der fokuserede på det centrale tema: "Styring og bæredygtig udvikling i en sammenhæng med fred og sikkerhed".

Denne hidtil usete begivenhed bragte sammen mere end 800 deltagere og deltagere fra forskellige regioner i Mali, Benin, Burkina Faso, Elfenbenskysten, Guinea Conakry, Togo, Senegal, Niger, Republikken. Den Demokratiske Republik Congo, Kamerun, Marokko og Europa, der repræsenterer mere end hundrede organisationer og sociale bevægelser.

I modsætning til det kapitalistiske systems globale krise og den neoliberale styringsform, der dikteres af multinationale virksomheder og de vestlige kræfter, som er mere interesserede i at genvinde vores kontinent, organiserer modstanden rundt om i verden at bygge alternativer, der respekterer menneskerettigheder, egenkapital, social og miljømæssig retfærdighed.

Deltagerne i Folkeforummet blev forfærdet af de nordlige staters undertrykkelse, stigmatisering og racismepolitik mod indvandrerbefolkninger, der afspejler en kolonial fortid og en neokolonisk tilstedeværelse.

I betragtning af, at deltagerne på trods af aftalerne om retten til fri bevægelighed for personer og varer i regionale områder som ECOWAS ser denne ret forvirret;

noterer urimelige handelsaftaler som EPA'erne (økonomiske partnerskabsaftaler) og post-cotonou, som EU pålægger landene i Afrika og Vestindien, er instrumenter til fordel for kapitalistiske kræfter og multinationale i nord mod sydens folkeslag;

Vi finder at mikrokreditteringssystemet i stedet for at bekæmpe fattigdom presser os yderligere ind i fattigdom, stress, ydmygelse og vold;

Vi finder mere og mere infiltrering af migrationsproblemer i de opgaver, der er tildelt G5Sahel;

notererat udenlandske militære indgreb på kontinentet og den efterfølgende fangst af naturressourcer dræber Afrika til en ny fase af imperialistisk dominans. De afrikanske folk er fanget i en konfliktspiral, der involverer brug af vold og seksuelt slaveri af kvinder og børn som krigsvåben, våbenspredning og den massive og permanente tilstedeværelse af udenlandske styrker på vores jord;

I betragtning af at de afrikanske folk er ofre for virkningerne af klimaændringer forårsaget hovedsageligt af nordlige industrier, landgreb, landbrugsvirksomhed og ødelæggelse af fødevareafgrøder, fremhævelse af bødenes forarmelse og afhængigheden af ​​mad vores lande;

givet at gældssystemet, som Bretton Woods-institutionerne indfører, er et instrument for dominans, plyndrer og undergraver Afrikas udvikling og udgør en flagrende krænkelse af menneskerettighederne;

I betragtning af Grænserne for CFA-francerne, som tilfældigvis er en valuta for økonomisk dominans

I betragtning af denne masseudvandring forværrer fødevarekrisen for alle befolkninger;

I betragtning af at det offentlig-private partnerskab er en ny form for infiltration af udenlandske virksomheder i nationale økonomier;

I betragtning af mangel på vilje og uarbejdsdygtigheden hos lederne af G8 og G20 for at finde løsninger på kapitalismens krise (økonomisk, økonomisk, social, migrerende og økologisk krise);

noterer forfatningsmæssige underskud fører til politisk og økonomisk diktatur loven. De fleste forfatninger, fortolkninger eller ændringer uden folkelig deltagelse, ikke repræsenterer interesser folk og er værktøjer til de despotiske beføjelser til at opretholde eller pålægge beslutninger, der krænker de rettigheder folk.

På baggrund af ovenstående er sociale bevægelser til stede ved 13e Udgave af Forum for Folks Efterspørgsel :

 1. Øjeblikkelig ophør af landgreb, plyndring af naturressourcer og ødelæggelse af det afrikanske kontinent
 2. Expropriation af jord uden kompensation fra multinationale virksomheder, der har bevilget områderne af oprindelige befolkninger;
 3. Oprettelsen af ​​sociale og miljømæssige offentlige politikker baseret på omfordeling af rigdom, fødevareproduktion for at sikre suverænitet i fødevaresikkerheden, social og miljømæssig retfærdighed;
 4. Den øjeblikkelige og ubetingede udgang af CFA-francen og oprettelsen af ​​en enkelt afrikansk valuta, der er uafhængig af euroen;
 5. Oprettelsen af ​​en sydbank parallelt med afskaffelsen af ​​Bretton Woods-institutionerne (IMF og Verdensbanken);
 6. Stop kriminalisering og forfølgelse af indvandrere og fri bevægelighed for personer og varer
 7. Ophævelse af tilbagetagelsesaftaler, brug af europæisk speditør og outsourcing af europæiske grænser til kontinentet;
 8. Afskaffelsen af ​​visa og fri bevægelighed for afrikanere i alle kontinentets stater
 9. Udgangen af ​​alle afrikanske lande fra Den Internationale Straffedomstol (ICC) og oprettelsen af ​​en afrikansk strafferetsdomstol;
 10. Den Afrikanske Unions suveræne finansiering (by egenkapital Afrikansk);
 11. Oprettelsen borger revision i den offentlige ekstern og intern gæld af stater til at bestemme deres illegitime dele, illegale, afskyelige og uacceptable, og fortsæt til deres fuldstændig afskaffelse;
 12. Vi tilskynder til omdannelse af traditionelle tontiner til et nul-vurderet, ikke-clientelistisk selvstyret spare- og kreditkooperativ;
 13. Samtidig kræver vi en revision af mikrokreditter, såsom offentlig gæld, for at annullere ulovlig privat gæld;
 14. Vi kræver, at alle kvinder og mænd, der er ofre for mikrokredit, modtager erstatning for de skader, der er lidt
 15. Standse og annullere koncessionsaftaler i vores stater med multinationale selskaber;
 16. Opsigelsen og afbestillingen af ​​gældsreduktion og udviklingskontrakter (C2D), der holder de afrikanske folk under kolonistyre;
 17. Ophør af salget af offentlige gældsinstrumenter på finansielle markeder de mest industrialiserede lande forværrer gældssituationen i de sydlige lande;
 18. Stoppet af euroenforpligtelser at nogle af vores stater (Kamerun, Zambia, Elfenbenskysten og Senegal) udfører på det internationale finansielle marked;
 19. Den øjeblikkelige ophør af den indblanding, som Den Europæiske Union har gennemført gennem G5 Sahel til at styre migrationsstrømme i Afrika syd for Sahara;
 20. Afskaffelsen afOMC og alle frihandelsaftaler (AVS / EU ...);
 21. Renationalisering af alle statsejede virksomheder og offentlige tjenester, der er blevet privatiseret under pres fra IMF og Verdensbanken og imod afrikanernes interesser;
 22. Genopbygning af regeringsførelse i Mali med en hård kamp mod korruption og straffrihed;
 23. Definer projektet af territorial opdeling indledt af Mali's regering, som i sig selv driver frøene til en skillevæg i landet;
 24. At yderligere involvere civilsamfundet og sociale bevægelser i alle politiske og institutionelle reformer
 25. Regulere kampagnefinansiering for at udrydde korruption og kapitalflyvning.

Vi, sydlige sociale bevægelser som nord, er vi forpligtet til at fortsætte denne kamp i udviklingen af ​​konkret solidaritet til alle vores legitime kampe er grundpillerne i morgendagens verden.

Længe leve folks forum!
Længe leve det vestafrikanske sociale forum!
Længe leve det afrikanske sociale forum!
En anden retfærdig verden er nødvendig.

Udfærdiget i Bamako, 22 December 2018

Denne artikel opstod først på http://bamada.net/13e-edition-du-forum-des-peuples-a-bamako-au-mali-la-forte-participation-des-mouvements-sociaux-feminins-atteste-quun-autre-monde-est-possible